Forrás: Hírtv

Izraeli katonák behatoltak a gázai övezeti Kfar Darom zsidó telepre, ahol mintegy kétezer ember betontömbökkel, szögesdróttal és egyéb útakadályokkal elbarikádozta magát. Tegnap estig a 21 telepből kilencet ürítettek ki, az izraeli hatóságok szerint a folyamat a vártnál gyorsabban megy, és a kitelepítés hetek helyett napok alatt befejeződhet.

A könnyek és a könyörgés dacára végrehajtják a kitelepítésre vonatkozó parancsot az izraeli katonák. Ma reggel Kfar Darom zsidó telepre vonultak be a fegyvertelen egyenruhások. „Nem felejtünk és nem bocsátunk meg!” – írták ki a telepesek, akik betontömbökkel, szögesdróttal és egyéb útakadályokkal barikádozták el magukat.

A hatóságok szerint a vártnál könnyebben megy a kitelepítés. A katonák házról házra mennek, és meggyőzéssel, ha pedig ez nem megy, erőszakkal rakják fel az ellenállókat az autóbuszokra. Az egyik 60 éves zsidó nő egy átkelőhelyen tiltakozásul felgyújtotta magát, de égési sérülésekkel megúszta.

Szerdán a ciszjordániai Silónál egy zsidó telepes palesztin munkásokra lőtt, közülük hármat megölt, kettőt pedig megsebesített. Az izraeli és a palesztin vezetés elítélte az általuk terrorakciónak nevezett gyilkosságot. „Lehet, hogy a kivonulás ellen tiltakozott az elkövető, de az is lehet, hogy a Hamász támadásait akarta kiváltani vele” – vélekedett az izraeli külügyminiszter.

A válasz rövidesen meg is érkezett: két aknagránát csapódott be egy gázai telepre, a támadásban azonban senki sem sérült meg. Az Iszlám Dzsihád bosszút esküdött. „Az ilyen esetek csak megerősítik eltökéltségünket abban, hogy eltávolítsuk a telepeseket, akik rákos daganatként élősködnek a palesztin földeken” – mondta egyik vezetőjük. Mindeközben a palesztin csoportok ünnepelnek, várják, hogy újra birtokba vehessék egykori területeiket.

Comments are closed.