Forrás: Világgazdaság

Külföld

Palesztin földvita Gázában

[2005-08-17]

Az izraeliek által kiürítendő Gázai övezet földkérdésének rendezése tűnik az egyik legkeményebb feladatnak a Palesztin Hatóság (PA) számára. A kölcsönös bizalmatlanság jegyében a palesztin frakciók tíztagú bizottságot alakítottak annak ellenőrzésére, hogy a PA a földeket nem sajátítja ki, s igazságosan osztja el őket. Sok palesztin ugyanis attól tart, hogy néhány hatalmi helyzetben lévő honfitársuk tisztességtelen előnyre tehet szert.

A bizottságban a hét nagyobb frakció (közöttük a Hamász) egy-egy vezetője és három független személyiség foglal majd helyet.

Megalakulásával nagyjából az is eldőlt, hogy a szélsőségesek nem fogják megzavarni az izraeli kivonulást, amelynek csak egyik fejezete a telepesek átköltöz(tet)ése a nemzetközileg elismert Izraelbe; ezután fogják az izraeli fegyveresek – 50 ezer katona és rendőr – lerombolni magukat a telepeket, majd a fegyveres erők által használt épületeket. A palesztin ellenőrző bizottság létrehozása tulajdonképpen megelőlegezi a palesztin parlament választási kampányát. A választás időpontját Mahmúd Abbász elnök – hétfői bejelentése szerint – január 21-re tűzte ki.

Az izraeli telepesek által használt földterületnek mintegy öt százaléka kerül vissza az eredeti palesztin tulajdonosokhoz. A többi – idézi a The New York Times a PA-t – korábban állami föld volt, s most majd különféle célokra használják föl; jut belőle építkezésekre, ipartelepítésre, mezőgazdálkodásra. A Gázai övezet a leendő palesztin állam integráns része lesz, annak mintegy kapuja a nagyvilágra a maga negyven kilométeres partszakaszával. A Politinfo.com értékelése szerint az izraeli kivonulás középtávon növekedést idézhet elő a vásárlóerő-paritáson mintegy 770 millió dolláros gazdaságban.

Izraeli számítások szerint a 9 ezer gázai telepesnek mintegy a fele önként költözött ki a területről. A kormány valamennyiüknek átmeneti lakhatást biztosít – közölte Izsak Herzog lakásügyi miniszter, elismerve, hogy ezzel még messze nem oldódik meg a telepeslétben gyökerező valamennyi kulturális problémájuk. (VG)

Comments are closed.