Forrás: Magyar Rádió

Ciszjordániában három palesztint megölt, kettőt megsebesített egy izraeli fegyveres. A férfi Silo zsidó telepnél egy biztonsági őrtől elvette fegyverét, majd vaktában lövöldözni kezdett a palesztinokra. A fegyverest őrizetbe vették.

A Gázai övezetben közben újabb három zsidó telepet ürítettek ki az izraeli hatóságok. Közülük Morag az ellenálló telepesek egyik fellegvára volt, míg Bodola és Tel-Katifa az övezet nagy településtömbjének, Gus Katifnak a része.

Neve Dekalim-ban az izraeli katonák a helyi zsinagógába is behatoltak, hogy eltávolítsák onnan az erőszakos kitelepítések ellen tüntetőket. Tizenöt ember a zsinagóga pincéjében barikádozta el magát. A tiltakozók azzal fenyegetőztek, hogy felgyújtják magukat.

Az övezetben reggel óta folyik az erőszakos kitelepítés, miután kedd éjfélkor lejárt az összesen 25 gázai övezeti és ciszjordániai zsidó telep önkéntes elhagyásának határideje. Az izraeli hadsereg a már kiürített települések házait lerombolja.

A kiürítési utasításnak ellenszegülő településeken a katonák csatárláncot alkotva kényszerítik meghátrálására a tiltakozókat, és behatolnak a házakba is, hogy a lakosokat távozásra bírják. A tiltakozók nagy része nem gázai telepes, hanem az utóbbi hetekben az övezetbe beszivárgott tiltakozó fiatal.

MR

Comments are closed.