Forrás: HVG

Most, hogy a rockfesztiválok utolsó hangjai is lecsengtek, a jazz és a folk lett főszereplő. Mert ugyan vége a Szigetnek, a fesztiválszezon még tart. Szabadtéri, sőt vízi koncertekkel. És vannak ünnepek is, a Mesterségek Ünnepe, no meg augusztus 20., gyerekprogranmokkal és (ismét csak) zenével. Programajánló a hvg.hu-tól!

Film

A fejünkre nő

Lopakodó

Nem hagyta nyugodni a téma. (Nagy és szép téma.) Rob Cohen forgatókönyvíró és rendező az utóbbi néhány év során sokat gondolkodott egy haditengerészeti pilótákról szóló filmen, amely azonban gyökeresen különbözik a korábbi, hasonló témájú opuszoktól. A Lopakodó története egy számítógép által vezérelt repülőgép köré épül, amelyet a hadászatban Automatikus Harci Repülőgépnek neveznek. A filmben a technológiát vették górcső alá, illetve azt, hogy hogyan változik meg a háború minősége, amikor a technikai egyensúly módosul. Azonban nem tudományos fantasztikumról van szó, a rendező szerint a világ efelé tart. Nem tudjuk, most ennek örüljünk-e, vagy sem. Témáját tekintve a Lopakodó háborúról és technológiáról szól, illetve Rob Cohen szerint arról, hogy az ember teremtette technológia mit eredményezhet, ha – vigyázat, hasonlat következik – a gyermek a szülő fejére nő. Hát, ez…

Amerikai akcióthriller, 121 perc, 2005

Rendező: Rob Cohen

Szereplők: Josh Lucas, Jessica Biel, Jamie Foxx, Sam Shepard

Kicsi a világ

Hawaii, Oslo

Nem tudjuk, szándékos-e, da a cím mintha finoman utalna a Paris, Texas-ra.

A szerkezet azonban mintha a Szent Lajos király hídja modelljét venné alapul? A Hawaii, Oslo egy maroknyi ember története, akiknek életútja az év legforróbb napján, Oslóban összefut anélkül, hogy szükségképpen megismernék egymást. Szinte tucatnyi főszereplő, több, egyformán fontos cselekményszál. Egy intézetben kezelt fiatalember, tíz éve nem látott egykori szerelme, börtönbüntetését töltő bátyja, egy házaspár és még sokan mások…

Dán-svéd-norvég filmdráma, 125 perc, 2004

Rendező: Erik Poppe

Szereplők: Trond Espen Seim, Jan Gunnar Roise, Stig Henrik Hoff

Fesztivál

Budavár ostroma

Kézművesek találkozója; Mesterségek Ünnepe

Már ácsolják a pavilonokat, szól a zene. Idén is lesz Mesterségek Ünnepe a Várban, amely mára a legkiválóbb magyarországi – és újabban külföldi – hagyományőrző népművészek találkozójává nőtte ki magát. A Budavári Palota körül négy napon keresztül a világ különböző részeiből meghívott kézművesek, zenészek és táncosok mutatkoznak be. Idén a faművesség lesz a főszereplő. Bemutatkoznak azok a fával foglalkozó alkotó mesterek, kézművesek, akik követik a hagyományt, de egyben új utakat keresnek. A szabadtéri kézműves bemutatók mellett A megtartó hagyomány címmel a legjelesebb fafaragók munkáiból nyílt augusztus 13-án kiállítás a Magyar Nemzeti Galériában. A rendezvény minden évben 80-100 ezer embert vonz, köztük rengeteg turistát. Augusztus 20-án a mesterek díszes felvonulásával és ünnepélyes kenyérszenteléssel köszöntik Szent István ünnepét.

Budapest, augusztus 18 – 21.

Minden, meg kalács

Szent István nap a Millenárison

A Millenárison rendszeresek a gyerekprogramok, de ez az ünnepi nap mintha túllicitálná az eddigieket. Egész napos program gyerekeknek és felnőtteknek; lesz minden, tánc, koncert, bábszínház, népi játék, meseház. Egy kis ízelítő: Élő Mesterségek Műhelye – Kenderkóc Játszóház – gyertyamártás, nemezelés, gyékényezés, szövés, fonás, üvegfestés. Régi játékok játszótere, vagyis hagyományőrző népi játékok. Kolompos koncert és táncház; ehhez sok kommentár nem kell. Vásári bábjáték; Bartha Tóni Bábszínháza: Paprika Jancsi messze jár címmel. És persze folk hátán folk: a Tatai Táncegyüttes (Szent István-napi Vigadalom) a Jászság Néptánc Együttes és a Csík Zenekar ünnepi műsora.

Budapest, Millenáris, augusztus 20.

Színház

Iduna és Anudi

Steel – A fém legendája

Vissza a jövőbe? Vagy inkább a világ keletkezése néhány képben? Ki-ki eldönthei, íme a szüzsé: a színpadon egy történelem előtti kor elevenedik meg, sejtelmes hangok, fények törnek fel a Föld mélyéből, titokzatos barlangokból. Megered az eső, amely viharrá fokozódik, éles fényű villámlások metszik át a teret. A fém szellemei közül kettő elszabadul és menekülni kezd. Sziámi ikrekként vannak összenőve: „Iduna” egy lágyabb, tisztább, pozitív személyiség, míg testvére „Anudi” egy kemény, céltudatos, agresszív karakter. Testük kettéválik és ettől a perctől kezdve, kizárólag külön tudják folytatni útjukat. Hőseink tetteit innentől történelmi korokon keresztül követhetjük végig.

Budapest, Szabad Tér Színház – Margitszigeti Színpad, augusztus 18-19 20:30

Művészetek Palotája, szeptember 30. 19:00

Színház, kiállítás

Táncslágerek

Bolero; Carmina Burana

Ezekkel a darabokkal nem lehet melléfogni. Ziccer, bár egy száz százalékos helyzetet sem könnyű belőni olykor. Szabadtéri színházak kedvelt programja e két mű; az előadásban szereplő művek a szerelem köré csoportosulnak, annak megfoghatatlan szépségét a táncművészet professzionális kifejezőképességével tárják a közönség elé. Szavak helyett megint a test beszél. Csak fülelni kell?

Szabad Tér Színház – Budai Parkszínpad, augusztus 19. 20:30

The Irish Dance Experience

Akkor még valami, ami tutinak tűnik. Az ír tánc az elmúlt tíz évben, Magyarországon igazi siker volt. (És ezt még Michael Flatley sem tudta elrontani…) Kimunkáltság és energikusság jellemezte mozdulatok, fáradhatatlan szorgalom és veleszületett tehetség. A The Irish Dance Experience kiemelkedő táncosai ezen az estén is bebizonyítják, hogy a tánc a legékesebb anyanyelvük, amelyet a fülünkkel is nézhetünk.

Tihanyi Szabadtéri Játékok, augusztus 19. 20:00

Kiállítás

Kősárkány

Pierre Székely kiállítása (Zsidó Nyári Fesztivál )

Pierre Székely sokoldalú művész. Miközben grafikák és szobrok sora került ki keze alól, jellegzetes, sarok nélküli gömbölyded formákkal lakóházakat, üdülőközpontot (Beg Mail), és karmelita templomot (Valencienne) tervezett. Hat építészeti alkotása közül négyet a francia nemzeti építőművészet kimagasló munkái között tartanak számon. Makettjüket a Georges Pompidou Központban őrzik. Pécsett, a Kőkertben több szobra áll, Budapesten a Francia Intézet előtt, illetve a Nagyvárad téren látható „Béke” c. alkotása. Több művét őrzi a budapesti Szépművészeti Múzeum, illetve a pécsi Janus Pannonius Múzeum.

A most rendezett emlékkiállítás Magyarországon az első tárlat a művész halála óta. Régen, vagy egyáltalán nem látott művekkel ismerkedhetnek a látogatók, az anyag felét magángyűjtők, felét pedig a pécsi Janus Pannonius Múzeum kölcsönözte. A program a Zsidó Nyári Fesztivál eseménysorát gazdagítja.

Budapest Galéria Kiállítóháza, augusztus 28. – szeptember 11.

Kortárs Szlovák Képzőművészet

Szlovákiában nyitott és izgalmas művészeti élet van. Az ottaniaknak „helyből” adott az átjárás a cseh és az osztrák művészet felé és intenzívek a magyar kapcsolatok is. Ahogy nálunk, úgy ott is megjelentek a gyűjtők a krotárs művészet körül. A pozsonyi székhelyű Első Szlovák Befektetői Csoport gyűjteményéből összeállított, az Ernst Múzeumban augusztus 11-étől látható kiállítást a kollekció koncepciójának szerzője és annak kurátora Zuzana Bartosová művészetkritikus állította össze. Az anyag súlypontját nem kizárólag a kortárs, hanem inkább a 70-es – 80-as évek nem hivatalos művészetéhez tartozó alkotók művei alkotják. Ezen túlmenően a kiállítás célja a szlovák képzőművészet egyediségének és egyúttal nemzetköziségének bemutatása.

Ernst Múzeum, Budapest Nagymező u. 8., szeptember 21.-ig

Koncert

Koncert

Jazz a Dunán

Dés László Septet

Az augusztus vége a jazz műfajé. Szemezgessünk a kínálatból! hazai jazz egyik reprezentatív estéje ez: a koncert alapgondolata a magyar zenei kultúra hazai és nemzetközi bemutatásának és a zenei műveltség terjesztésének szándéka olyan közreműködők révén, akik méltán képviselik a magyar zeneművészetet. Szépen hangzó vállalkozás! Helyszíne Budapest egyik kiemelkedő pontja: olyan tér, amelyben a muzsika és a látnivaló különös kölcsönhatásban erősíti egymást. Idén a Margit-híd és az Országház között a vízen állítják fel a színpadot. Dés Lászlót nem kell bemutatni a hazai közönségnek. Világszínvonalú jazz-együttesek alapítója, számos film zeneszerzője. Idén megjelent új lemezét (Utcazene) és septetjét mutatja be a koncerten.

Budapest, Margit híd, augusztus 19. 21:10

Jazz; kicsit lejjebb a Dunán…

Tóth Viktor Quartet + Csepregi Bip-hop

A Tóth Viktor Quartet tagjai a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola Jazz Tanszakán ismerték meg egymást, és a quartet megalakulása előtt is több formációban játszottak együtt. Repertoárjukon be-bop, hard bop, main stream standardek és saját kompozíciók szerepelnek. A zenekar egyfajta munkacsoportként működik; a Charlie Parker, Thelonious Monk, Miles Davis Quintet, Coltrane Quartet által fémjelzett muzsikában való elmélyülést, azok tanulmányozását tartják elsődlegesnek; rendszeres próbákon a komplex zenekari hangzás kialakításán dolgoznak. A quartet előadásmódjára az improvizatív, kreatív, dinamikus és lendületes előadásmód a jellemző.

Budapest, A38 állóhajó, augusztus 19. 20:00

Jazz; kicsit feljebb a Duna mentén…

Jazz Teátrum Szentendrén

A városháza udvara remek színhely, évről-évre jók itt a koncertek és a színházi előadások. A Jazz Teátrumon most hazai művészek lépnek fel. Idén az ütős hangszereké lesz a főszerep. A zenei élményt fokozza majd a városháza falainak fényfestése. Fellép mások mellett a Nigun együttes, amelyet Párniczky András alapított 2001-ben; zenéjét az egymást kiegészítő ellentétpárok jellemzik, a hagyomány és a modern elemek vegyülnek egymással a nyugalom és a feszültség zenei megjelenítésével. Az est során a hazai jazzélet olyan kiemelkedő alakjai játszanak, mint Baló István, Horváth Kornél, Bacsó Kristóf és Dés András.

Szentendre, augusztus 21.

Délszláv és magyar

Vujicsics

A Vujicsics együttes ma már márkanév. A gárda 1974-ben alakult a táncház-népzenei hagyományok ápolására. Később a Duna-menti és dél-magyarországi népzene gyűjtése, feldolgozása és e sokszínű kultúra gyökereinek bemutatása vált programjukká. A hangszer-összeállítás sokat elárul a zenekar világáról: Borbély Mihály – szaxofon, klarinét, tárogató, furulya, okarina, dvojnice; Brczán Miroszláv – csellótambura, brácsatambura, ének; Eredics Gábor – basszprímtambura, harmonika, ének; Eredics Kálmán – bőgő, tarabuka; Győri Károly – prímtambura, hegedű; Horváth Zoltán – prímtambura, bárcstambura, cselló; Szendrődi Ferenc – prímtambura, brácstambura, szamica. A koncertnek szomorú aktualitást ad, hogy harminc éve, 1975. augusztus 19-ről 20-ra virradóra vesztette életét Damaszkusz közelében, egy máig nem teljesen tisztázott okokból bekövetkezett légi balesetben Vujicsics Tihamér zeneszerző, népzenekutató.

Székesfehérvár, augusztus 24. 20:00

hvg.hu

Comments are closed.