Forrás: Magyar Rádió

Gázában útnak indultak az első katonai egységek, hogy kitelepítsék azokat a zsidó családokat, amelyek az éjféli határidőig nem hagyták el otthonaikat. A több mint száz járműből álló menetoszlop az izraeli Reimből indult.

Először a három legkeményebben ellenálló településre hatoltak be nagy tömegben a golyóálló mellényeket viselő katonák és rendőrök. Az utcákon és a kapuban főleg az utóbbi időben Gázába beszivárgott fiatal tiltakozók fogadták őket. Az egyenlőtlen küzdelem forgatókönyve szerint tojásokkal, műanyag palackokkal dobálják a katonákat, majd általában négy katona erőszakkal fölteszi őket a közelben várakozó autóbuszokra.

A tüntetők gumiabroncsokat égetnek az utakon, felgyújtották a szemetes kukákat, és megpróbálják meggyőzni a kitelepítésükre érkezett karhatalmi erőket igazukról, illetve megpróbálják rábírni őket a szolgálatmegtagadásra.

A kiskatonák sokfelé maguk is a helyiekkel sírnak, de egyelőre sehonnan sem jelentették, hogy megfutamodtak volna a feladat elől. A legnehezebb feladat az utcák és terek megtisztítása után vár az egyenruhásokra. Az ellenálló telepesek túlnyomó többsége ugyanis a házaikba zárkózott, őket onnan kell kivonszolni az autóbuszokhoz. A tiltakozó családok általában gyermekeiket sem kímélik meg a rájuk váró erőszakos kiköltöztetéstől. A családtagok együtt várakoznak a házakban.

A kiürítést végző tábornok reményei szerint csütörtöktől kényszerűségből, de nem erőszakot alkalmazva távoznak a helyiek.

A keddi nap során Neve Dekalimban történtek a legsúlyosabb összecsapások: a tiltakozó fiatalok többször összetűztek a rendőrökkel és a katonákkal, egy rendőrre savat öntöttek, gumiabroncsokat égettek, valamint kilyukasztották a katonai járművek és a bútorszállítók kerekeit.

A beszivárogni készülőkkel együtt több száz embert vettek őrizetbe az elmúlt 24 órában Izraelben, de a tévéhíradó szerint mindössze hatan maradtak rács mögött, a többiek már szabadlábon vannak, messze a Gázai-övezettől. Többek közt négy, jobboldali parlamenti képviselő is megpróbált bejutni Gázába, de ők is a rendőrségen kötöttek ki. Az abroncs lyukasztások miatt végül aztán fegyveres kísérettel közlekedtek a bútorszállítók.

Estig több száz költöztető teherautó hagyta el a Gázai-övezetet, megrakodva a költözni készülők holmijaival, de sokak hiába várakoztak összecsomagolva, a fuvarosok késnek, és bizonytalan, hogy megérkeznek-e egyáltalán. A költözni készülőknek megígérték, hogy akkor sem éri őket kár, ha csak szerdán tudnak távozni. Este megkezdődött a rendőröket és katonákat Gázába szállító hosszú autóbusz-konvojok beözönlése, ők alkotják az ellenkező irányú forgalmat az utakon.

Izrael és az Egyesült Államok közben megállapodott annak a vitának a lezárásáról, amely a Kínának szánt izraeli fegyvereladások miatt alakult ki.

Az izraeli védelmi minisztérium nem árult el részleteket, annyit azonban közölt, hogy a két ország védelmi minisztériuma megállapodást írt alá a kétoldalú kapcsolatoknak súlyosan ártó múltbeli problémák rendezéséről.

Az amerikai-izraeli vita amiatt robbant ki, hogy a zsidó állam pilóta nélküli repülőgépeket és más haditechnikai eszközöket kívánt eladni Kínának, amely az egyesült államok szerint megbontotta volna a Tajvan körüli erőegyensúlyt.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.