Forrás: Magyar Rádió

Gyilkos támadás érte Roger Schützöt, azaz Roger testvért, az ökumenikus taizéi közösség 90 éves vezetőjét: egy valószínűleg elmeháborodott nő késsel szúrta le.

Roger testvér egész életében az ökumené, a vallások békés egymás mellett élésének híve volt. Svájcban született 1915-ben. Édesapja református lelkész volt, s ő is református teológiát tanult. Környezetéből anyai nagyanyja világlátása volt a legnagyobb hatással rá.

– Anyai nagyanyja az első világháború alatt próbált segíteni a bajba jutottakon. Protestáns létére katolikus templomba járt imádkozni, mondván, hogy valahogy a gyerekeinknek össze kellene fogni ahhoz, hogy ilyen borzalom, mint a háború, ne ismétlődhessen meg – mondja Kertész Annamária, a taizéi találkozók magyarországi összekötője.

Roger Schütz hosszantartó betegsége alatt döntötte el, hogy közösséget szeretne alapítani. 1940-ben költözött Franciaországba, a német határ közeli Taizébe, ami csupán pár kilométerre van Clunytől, ahonnan a középkorban kiindult a katolikus egyházat megújító reformmozgalom. A második világháború alatt zsidókat bújtatott. Amikor a háborúnak vége lett és német fogolytábort létesítettek a környéken, akkor őket segítette. A „40-es évek végén kezdtek hozzá mások csatlakozni.

– Kezdetben a hozzá csatlakozó testvérek protestánsok voltak, de aztán idővel katolikus testvérek is csatlakoztak. Most a közösség közel száz főt számlál: katolikusokat, protestánsokat, anglikánokat. A „60-as években ifjúsági zsinatot hirdettek meg, akkor nagyon sok ezer ember, fiatal jött Taizébe. Gyakorlatilag akkortól lett ez ifjúság által látogatott hely. Sok-sok éve úgy működik, hogy gyakorlatilag hétről-hétre találkozók követik egymást – így Kertész Annamária.

Halász Szabó Miklós

Comments are closed.