Forrás: Híradó

Az izraeli katonák buldózerekkel próbálják rávenni a zsidótelepeseket, hogy költözzenek

Egymással néznek farkasszemet az izraeli katonák és a zsidó telepesek Gázában, ahol több száz család közölte: nem hagjya el otthonát. A kivonulás határideje elvileg éjfélkor lejárt, így a hadsereg akár erőszakot is alkalmaz hat. A kitelepítés egyelőre komolyabb összecsapásokba nem torkollott.

Izraelben a katonák már betörtek az ellenszegülő telepekre, miután lejárt a telepeseknek adott határidő. Az egyik legnagyobb kolóniában, Neve Dekalimban már több száz katona és rendőr van, Moragban is hasonló a helyzet. A te lepek főútjain autógumikat égetnek, és a buldózerek elé nők fekszenek, hogy megakadályozzák a hadsereg mozgását. Neve Dekalimban először azt a k b. 50 fiatalt kényszerítik a távozásra, akik a három zsinagógában, egy rabbiképzőben barikádozták el magukat. A rendőrök buszokkal szállítják e l őket. Ha ez megtörtént, délután az ellenálló telepeseken lesz a sor. A tervek szerint ma estig kiürítik Neve Dekalimot.

Moragban a kolónia vezetői hangosbeszélőn szólították fel a telepeseket, hogy rejtőzzenek el. Az izraeli hadsereg becslése szerint már most több száz keményvonalas bújt el. Egy másik zsidó telep, Bedola lakói pedig felgyújtottak három autót, és megfogadták, hogy még elmenetelük előtt porig égetik házaikat.

Eközben, hiába járt le a határidő, az izraeli katonák még mindig segítenek azoknak, akik meggondolták magukat és távoznának. Ha kell, pakolják az ingóságaikat, próbálják őket rábeszélni a távozásra, mert az izraeli kormány c élja, hogy ne legyenek összecsapások a zsidók között.

A telepesek kétharmada már elhagyta otthonát és vándorolnak át Izraelbe. Ők a békés távozás fejében akár félmillió dollár kompenzációt is kaphatnak, míg az ellenállók eleshetnek a felajánlott összeg nagy részétől.A 21 gázai-övezeti és a négy ciszjordániai telep kiürítése a hadsereg szerint eddig rendben zajlott, de tartanak attól, hogy az elkeseredett szélsőségesek fegyvert fognak az evakuáló katonákra.

Közben a palesztin vezetők már készülnek az izraeli telepek elfoglalására. Ehhez szerintük rendkívüli nyugalomra és szervezésre van szükség, mivel a Gázai-övezetben milliók élnek nincstelenül, és sokan meg akarják szerezni a hátrahagyott házakat.

Híradó

Comments are closed.