Forrás: kultura.hu

Budapest gondozásába kerülhet Pauer Gyula Duna-parti vascipő-emlékműve

(MTI) – Budapest gondozásába kerülhet Pauer Gyula Duna-parti vascipő-emlékműve – erről szerdán beszélt az MTI-nek az alkotó, aki a pár napja a Dunában megtalált három alkotással egészítette ki a Műcsarnokban látható retrospektív kiállítását.

„Schiffer János, főpolgármester-helyettes ígéretet tett ara, hogy a Cipők a Duna-parton kompozícióm sérült darabjainak újraöntése után a főváros átvállalja a tulajdonjogot és ezzel együtt gondozásba veszi az emlékművet” – mondta Pauer Gyula.

Jelenleg a Szobrászati Alapítványé a kompozíció, de hamarosan a Budapest Galéria tulajdonába kerülhet, így a főváros emlékműveit gondozó szervezet egy újabb alkotás felügyeletét vállalná magára, sok „macerát levéve a vállunkról” – jegyezte meg a művész.

„Elég lehangoló, hogy egy több száz évre tervezett szobrot már az első hónapokban megbecstelenítenek, de azért annak örülök, hogy a város legalább foglalkozik a művel” – tette hozzá.

Az 1944-45-ben nyilaskeresztes fegyveresek által Dunába lőtt áldozatok előtt tisztelgő emlékművet április 16-án avatták fel, és július 15-én rongálták meg ismeretlen tettesek. A hatvan pár korhű cipőből három eltűnt, egyet pedig felfeszítettek; a meglazított, negyedik vascipőt a rendőrségtől kapta meg a művész a rongálás után.

A Kossuth-díjas alkotó az apadás miatti alacsony vízállású Dunában múlt pénteken megtalált három vascipőről az MTI-nek elmondta: a magas szárú, korabeli lábbeliket az őszi újraöntés előtt a Műcsarnokban augusztus végéig látható retrospektív tárlatán szerepelteti.

Arra a kérdésre, hogy terveznek-e biztonsági kamerás megfigyelést az emlékhelyen, a Pauer Stúdió munkatársa, Paksi Endre Lehel elmondta: egyelőre semmilyen konkrétumról nem esett szó, holott korábban írtak már kérvényt ez ügyben az V. kerület és a főváros polgármester-helyettesének is.

Comments are closed.