Forrás: Világgazdaság

Vállalatok és piacok

Vizsgálják az ukrán Naftogazt

[2005-08-16]

Az ukrán biztonsági szolgálat emberei pénteken ismét átkutatták a Naftogaz Ukraini ukrán állami gázipari társaság irodáit, annak állítólagos 2003-as türkmén-ukrán gázcsempészete és maffiakapcsolatai nyomait keresve. „Ha ezek egyáltalán léteztek, akkor a Naftogaz ez év elején lecserélt menedzsmentjéhez kötődtek” – nyilatkozott a Nafto-

gaz Ukraini szóvivője, Dmitrij Marunics a Moscow Timesnak. A Magyarországon bejegyzett Eural Trans Gas Rt. is a Naftogaztól vásárolt türkmén gázt 2003-ban. A társaság azzal keltette fel a nemzetközi sajtó figyelmét, hogy egyik tulajdonosának, az izraeli Zeev Gordon jogásznak ügyfele Szemjon Mogiljevics. Mogiljevicset a nemzetközi szervezett bűnözés egyik jelentős figurájának tekintik. Ő azonban Zeev Gordonon keresztül cáfolta, hogy köze lenne az Eural Trans Gashoz, vagy a türkmén gáz importjában annak helyére állt Roszukrenergóhoz.

Ez év elejétől már nem az Eural, hanem az ausztriai bejegyzésű Roszukrenergo importálja Ukrajnába a türkmén gázt. A társaság 50-50 százalékban a Gazprombank és a Raiffeisen Bank leányvállalata, a Raiffeisen Investment AG tulajdona. A leánycég meg nem nevezett pénzügyi befektetők kezében van. A Roszukrenergóval kötött tízéves gázszállítási szerződést ez év elején az Első Magyar Földgáz- és Energiakereskedelmi és Szolgáltató Rt. (EMFESZ) is. Bár a Naftogaz-Eural ügy az EMFESZ-t közvetlenül nem érinti, információink szerint a hírek nyomán néhány vevőjében rövid időre „kételyeket ébresztett”.

Az EMFESZ fő vevői a Mol Rt. (1,2 milliárd köbméter) és a Péti Nitrogénművek (450 ezer köbméter), ezenfelül számos kisebb felhasználó: kórházak, városi erőművek, ipari felhasználók. A cég 80 százalékban türkmén, fennmaradó részben üzbég és kazah gázt ad el Magyarországon. Az idén összesen mintegy hárommilliárd köbméter, Közép-Ázsiából származó földgázt kíván itt értékesíteni 80-100 milliárd forint értékben. (2004-ben 14,3 milliárd köbméter volt a magyarországi földgázfelhasználás.) (BHL)

Comments are closed.