Forrás: Origo

A gázai övezeti zsidó telepek lakóinak csaknem fele távozott már saját akaratából – közölte a kivonulás izraeli főkoordinátora kedd este, néhány órával az önkéntes távozás határidejének éjféli lejárta előtt.

„A végrehajtás a tervek szerint halad. A lakók közel ötven százaléka már elment – mondta sajtóértekezletén Eival Giladi. – Azt mondhatom, hogy néhány nap múlva nem lesznek zsidó telepesek a Gázai övezetben.”

Izrael déli körzetének katonai bírósága kedden négy és fél havi börtönre ítélt és lefokozott egy tisztet, aki arra biztatta katonáit, hogy tagadják meg a szolgálatot a gázai övezeti kivonulással összefüggésben. „Ez a legsúlyosabb börtönbüntetés, amelyet a kivonulással kapcsolatban kiszabtunk – közölte egy katonai szóvivő. – Tizenhét személy ítéltünk már börtönre a szolgálat megtagadásáért, de ez a tiszt még másokat is erre biztatott.”

A katonai parancsnokság közlése szerint eddig csak mintegy ötven aktív és ennél kevesebb tartalékos katona – csaknem mind vallásos telepes – tagadta meg a részvételt a telepek kiürítésének végrehajtásában.

(MTI)

Comments are closed.