Forrás: Híradó

Az izraeli kivonulás főkoordinátora szerint a végrehajtás a tervek szerint halad, és néhány nap múlva teljesen kiürül az övezet

A gázai övezeti zsidó telepek lakóinak csaknem fele távozott már saját akaratából – közölte a kivonulás izraeli főkoordinátora kedd este, néhány órával az önkéntes távozás határidejének éjféli lejárta előtt.

„A végrehajtás a tervek szerint halad. A lakók közel ötven százaléka már elment – mondta sajtóértekezletén Eival Giladi. – Azt mondhatom, hogy néhány nap múlva nem lesznek zsidó telepesek a Gázai övezetben.”

A gázai övezet 21 kiürítendő zsidó települése közül Dugit az első, amelyet immár minden lakója elhagyott. „Nincsenek civilek Dugitban, csak a hadsereg. Minden dugiti lakos önként távozott” – jelentette be egy izraeli katonai szóvivő. A telepnek 79 lakója volt, többségükben nem vallásosak.

Más helyeken viszont a telepesek arra készülnek a jelek szerint, hogy elsáncolják magukat, és ellenállnak a kitelepítésnek. „Nem távozunk, hacsak erővel nem visznek el bennünket” – mondta Avner Simoni, Gus Katif településtömb tanácsának vezetője. Véleménye szerint a legnépesebb telepről, Neve Dekalímból a több mint négyszáz családnak csak az ötöde fog elmenni.

A legnépesebb gázai övezeti zsidó telepre, Neve Dekalímba több száz izraeli katona és rendőr vonult be kedd este, még az éjféli határidő előtt, ameddig a telepesek önként elhagyhatják kiürítésre ítélt lakóhelyeiket.

Dan Harel dandártábornok, a Gázai övezet katonai parancsnoka, aki a kivonulást felügyeli, előzőleg jelezte, hogy a katonák szerda előtt nem kezdik el az erőszakos kitelepítést. A dandártábornok elmondta azt is, hogy „igen jó” az együttműködés a palesztin rendőrséggel a kivonulás idején. Az utóbbi napokban csupán három palesztin rakéta- vagy aknavetőtámadás történt, ami jelentős csökkenés a korábbiakhoz képest. Palesztin rendőrök az izraeli hadsereg kérésére szétoszlattak szélsőséges palesztin csoportok által szervezett felvonulásokat a telepek közelében – tette hozzá.

Késő délutántól nyugalom uralkodott Neve Dekalímban. Az 550 ház jelentős részét már kiürítették, és katonák kísérték a még hátralévő költöztetést végző teherautókat. A rendőrség a nap folyamán némi dulakodás árán kiszorította a Gázai övezet kiürítése ellen tiltakozókat Neve Dekalím bejárata elől, ötven tüntetőt őrizetbe vettek. A karhatalom előzőleg felszámolta azt az akadályt, amelyet a kivonulás ellenzői által mozgalmuk jelképé választott narancsszínben pompázó tiltakozók emeltek a kolónia főbejáratánál.

1 | 2 Következő oldal

MTI/ Reuters/AP/AFP/hirado.hu

Comments are closed.