Forrás: Magyar Rádió

Németországban hatalmas tömeg várja a német pápát, akinek ez lesz megválasztása óta az első látogatása. XVI. Benedek a katolikus fiatalokon kívül protestáns, zsidó és muzulmán vallási vezetőkkel is találkozik majd Kölnben.

Már csaknem félmillió fiatal gyűlt össze Kölnben és testvérvárosában, Bonnban, pedig a pápa, az elmúlt 500 esztendő első német pápája csak csütörtökön érkezik oda. A katolikusok világifjúsági találkozója ezúttal éppen XVI. Benedek pápa látogatása miatt is a fontos nemzetközi események közé tartozik.

A Szentatyának ez az első külföldi vizitje, bár ez furcsán hangzik, hiszen mint tudjuk, ő német, és már számtalanszor járt Kölnben, de még mint Ratzinger bíboros. Vatikáni államfőként és Róma püspökeként még nem tette ki a lábát Itáliából. A csütörtöki misére 800 ezer embert várnak a világ csaknem 200 országából, túlnyomórészt katolikus fiatalokat. A rendezvény főként világi jellegű zenei koncertekkel, meditálással, vitákkal csábítja a német katolicizmus fellegvárának számító Kölnbe a vendégeket.

A város máskülönben a németországi zsidóságnak is központja, nem véletlen, hogy XVI. Benedek pápa elmegy a kölni zsinagógába, és részt vesz a zsidó istentiszteleten. Ezt mellesleg zsidó körökben és Izraelben kiemelkedő jelentőségű fejleményként értékelik, egyes itteni újságok egyenesen a zsidók pápájaként minősítik a római katolikus egyház új fejét. Benedek pápa Kölnben találkozni fog még protestáns és muszlim vallási vezetőkkel is.

Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.