Forrás: Index

Tüntető telepesek akadályozták meg hétfőn Neve Dekalimban a legnagyobb Gázai övezetbeli zsidó település evakuálását. Csak a hátsó bejáraton tudtak bevonulni az izraeli katonák Neve Dekalimba, hogy kiosszák az kiűrítésre vonatkozó parancsokat, miután a telepesek élő emberi lánccal és gumiabroncsok felgyújtásával torlaszolták el a kolónia főkapuját.

A katonai egységek nem tettek kísérletet a blokád áttörésére, ezért választották a hátsó kaput, de ott is hamarosan körülvették őket a tüntető telepesek, akik a katonákat és a rendőröket hangosbeszélőkön keresztül parancsmegtagadásra szólították fel. A rendfenntartó erők ugyan a helyszínre vittek egy vízágyút, de végül visszavonultak, elkerülve az erőszakos konfrontációt. Ezt követően az izraeli hatóságok úgy döntöttek: felfüggesztik a kiürítési parancsok kiosztását Neve Dekalimban.

Az izraeli rendőrség szóvivője emlékeztetett arra, hogy a telepeseknek szerdáig kell elhagyniuk a kolóniát önszántukból, ellenkező esetben kényszerítő eszközökhöz folyamodnak velük szemben.

Ugyanakkor izraeli katonai illetékesek azt állították, hogy egyes településeken, mint a Gázai övezet északi részén fekvő Niszanitban és Alei Szinaiban, valamint a ciszjordániai Ganimban és Kadimban sikerült kiosztani a lakosságnak a kitelepítési parancsokat.

Comments are closed.