Forrás: HVG

Tüntető telepesek akadályozták meg hétfőn Neve Dekalimban a legnagyobb Gázai övezetbeli zsidó település evakuálását. Csak a hátsó bejáraton tudtak bevonulni az izraeli katonák Neve Dekalimba, hogy kiosszák az kiürítésre vonatkozó parancsokat, miután a telepesek élő emberi lánccal és gumiabroncsok felgyújtásával torlaszolták el a kolónia főkapuját.

A katonai egységek nem tettek kísérletet a blokád áttörésére, ezért választották a hátsó kaput, de ott is hamarosan körülvették őket a tüntető telepesek, akik a katonákat és a rendőröket hangosbeszélőkön keresztül parancsmegtagadásra szólították fel. A rendfenntartó erők ugyan a helyszínre vittek egy vízágyút, de végül visszavonultak, elkerülve az erőszakos konfrontációt. Ezt követően az izraeli hatóságok úgy döntöttek, felfüggesztik a kiürítési parancsok kiosztását Neve Dekalimban.

Az izraeli rendőrség szóvivője emlékeztetett arra, hogy a telepeseknek szerdáig kell elhagyniuk a kolóniát önszántukból, ellenkező esetben kényszerítő eszközökhöz folyamodnak velük szemben.

Ugyanakkor izraeli katonai illetékesek azt állították, hogy egyes településeken, mint a Gázai övezet északi részén fekvő Niszanitban és Alei Szinaiban, valamint a ciszjordániai Ganimban és Kadimban sikerült kiosztani a lakosságnak a kitelepítési parancsokat. Az ugyancsak ciszjordániai Szanurban és Homesben viszont a közösségek vezetői kapják meg a hivatalos írásokat, mivel a szélsőséges telepesek elbarikádozták magukat, hogy ellenálljanak a kitelepítésnek. A Jediót Ahronót című népszerű izraeli napilap internetes kiadása szerint a szanuri telepesek eltorlaszolták a kolónia bejáratát.

Közben a palesztin rendőrség bejelentette, hogy a Palesztin Hatóság leromboltatta hétfőn azt a két házat, amelyeket „bizonyos befolyásos személyek” építtettek illegálisan a Hatóság tulajdonában lévő területeken. Erről Mahmúd Abbász palesztin elnök már júliusban rendeletet hozott.

MTI

Comments are closed.