Forrás: Magyar Rádió

Kisebb zavargások kísérték az éjszaka a Gázai övezet kiürítését. A rendelkezések értelmében a zsidó telepeseknek szerdáig kell elhagyniuk a térséget, különben saját kormányuk erőszakkal kényszeríti őket jelenlegi lakóhelyük elhagyására.

Éjfélkor megkezdődött a gázai és észak-ciszjordániai izraeli kivonulás. A telepesek kitelepítését a hadsereg és a rendőrség fogja végrehajtani, a hadművelet fedőneve: „Testvéri segítség”.

A gázai zsidó települések meglehetősen különbözően viselkednek, van olyan falu, ahol már minden család elköltözött, és van olyan is, ahol még előkészületeket sem hajlandóak tenni a költözködéshez.

Ganei Tal nevű földműves település vaskapuja zárva van. Négy katonát beengedtek, akik minden bizonnyal a kiürítési parancsot kézbesítették a település vezetőinek. A kapukon hatalmas feliratok vannak, hogy „Állj”, „Nézz a szemembe”, meg hogy „Egységben az erőnk”. Állítólag később a többi katonát és az újságírókat is be fogják engedni, de egyelőre csak egy hatalmas költöztető teherautó jutott be.

A karhatalmi erők előzetes tervei szerint a következő két napban segítenek csomagolni és költözködni az önként távozóknak. Szerdától a katonák erőszakkal telepítik át a zsidókat Izraelbe.

Shiri Zsuzsa (Gázai övezet), MR

Comments are closed.