Forrás: HVG

Az izraeli kormány hétfőn hivatalosan jóváhagyta a legnagyobb Gázai övezetbeli településtömb, Gus Katif kiürítését. A döntést a kabinet 16-4 arányban fogadta el.

A 21 gázai övezeti és a négy ciszjordániai zsidó kolónia kiürítéséről szóló rendeletek négy szakaszban hagyják jóvá. A múlt héten már döntöttek a Gázai övezet három elszigetelt településének felszámolásáról, s még hátravan az övezet három északi települése és négy ciszjordániai telep evakuációjának jóváhagyása.

Jichák Hercog építés- és lakásügyi miniszter felszólította a telepeseket: mielőbb költözzenek ki otthonaikból, hogy részesüljenek az őket megillető teljes kompenzáció összegében, ahelyett, hogy megvárják a szerda után esedékes kényszerű kiköltöztetést. Akik ellenállnak a kitelepítésnek, elvesztik a jogot a kárpótlásra – hangsúlyozta a miniszter.

Saul Mofaz védelmi miniszter nem sokkal a kivonulás megkezdése után bejelentette, Izrael meg akarja őrizni ellenőrzését hat ciszjordániai településblokk felett, függetlenül a palesztinokkal kötendő megállapodásoktól. Mofaz az izraeli katonai rádiónak adott nyilatkozatában e településeket Izrael keleti határa védelmi vonalának nevezte, egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a Gázai övezetet és minden kiürítésre váró térséget „demilitarizálni kell”.

Ami a közel-keleti rendezést célzó „útitervet” illeti, Mofaz leszögezte, annak életbe léptetése csak akkor valósulhat meg, ha a palesztinok teljesítik ígéreteiket, és felszámolják a terrorszervezeteket. „Ezt a kérdést nagyon erősen kell hangsúlyoznunk, a lehető legnagyobb óvatossággal kell cselekednünk, és csak utána léphetünk előre” – mondta az izraeli védelmi miniszter.

Hétfő hajnalban egy-egy házilagos készítésű rakéta csapódott be a gázai övezeti Neve Dekalim és Morag telepek területére, de nem követeltek áldozatokat. A palesztin szélsőségesek többnyire tiszteletben tartják a tűzszünetet, amelyet Mahmúd Abbász palesztin elnök februárban kötött Izraellel.

MTI

Comments are closed.