Forrás: Origo

Az izraeli rendőrség őrizetbe vett hétfőn két jobboldali szélsőségest, akik be akartak hatolni a Templom-hegyre Jeruzsálem óvárosában – közölte egy rendőrségi illetékes.

A két férfit a Templom-hegyre vezető egyik kapu előtt vették őrizetbe, amint éppen azt kiabálták, hogy a Templom-hegy az övék. A rendőrség attól tart, hogy szélsőjobboldali aktivisták ígéretükhöz híven rátámadnak a Mecsetek terére, az iszlám harmadik szent helyére, ami heves arab tiltakozást váltana ki és megakadályozná a hétfőn kezdődött gázai övezeti izraeli kivonulást.

Vasárnap, a tisá beáv (áv hónap 9.) gyászünnepén, amikor a zsidó templomok lerombolásának évfordulójáról emlékeztek meg, a rendőrség jelentős erőket vonultatott fel a Templom-hegy környékére attól tartva, hogy a szélsőségesek megpróbálnak behatolni a Mecsetek terére. A Salamon templomának lerombolása évfordulóján tartott böjti napon több tízezer zsidó hívő gyűlt össze a tér alsó részénél található Siratófalnál.

A zsidók által Templom-hegynek nevezett téren található az al-Aksza mecset – amely a muzulmánok harmadik legfontosabb szent helye Mekka és Medina után -, valamint a Sziklatemplom. A tér azon a helyen található, ahol valaha a rómaiak által időszámítás szerint 70-ben lerombolt második zsidó templom állt, amelyből csak a Siratófal néven ismert nyugati fal – a judaizmus szent helye – maradt fenn.

(MTI)

Comments are closed.