Forrás: HVG

A legmagasabb fokú készültséget rendelte el a Palesztin Hatóság a gázai övezeti biztonsági erőknél az izraeli kivonulás miatt – jelentette be Naszr Juszef belügy- és belbiztonsági miniszter.

A biztonsági erőknek teljes mértékig képesnek kell lenniük arra, hogy megakadályozzák palesztin fegyveresek esetleges támadásait a távozó telepesek és a biztonságra felügyelő izraeli katonák ellen a – tervek szerint hétfőn kezdődő – gázai kiürítés során. Szombaton megkezdték a palesztin rendőrök és biztonsági erők visszatelepítését a Gázai övezetbe – mondta egy magas rangú palesztin illetékes, aki neve elhallgatását kérve nyilatkozott a sajtónak.

„Összesen 7500 fős biztonsági erőt telepítünk a körzetbe a következő 24 órában, egy részüket olyan területekre, ahol 2000. szeptember 8-a után hagyták el állásaikat” – mondta, a második palesztin felkelés kezdetére utalva. Az izraeli hadsereg megerősítette, hogy megkezdődött a palesztin erők kihelyezése. A palesztin erőket az izraeli féllel történt korábbi egyeztetések alapján rendelik ki, a kivonulás biztonságának minél teljesebb biztosítására. Fő feladatuk annak megakadályozása, hogy szélsőséges palesztin fegyveres csoportok, mint a Hamász és az Iszlám Dzsihád rakétatámadásokat kövessenek el a kivonulók ellen.

Izrael 1967-ben megszállt területeket ad át a Palesztin Hatóságnak, amikor az elkövetkező hetekben kiürít minden gázai övezeti és négy ciszjordániai zsidó telepet. A Hamász szombaton felszólította Izraelt, hogy vonuljon ki Ciszjordániából is, és megismételte, hogy nem követi a Palesztin Hatóság felhívását és nem teszi le a fegyvert a gázai kiürítés után. „Ez csak az első lépés a megszállt palesztin területek és Jeruzsálem felszabadítása felé” – jelentette ki Iszmáil Hania, a Hamász egyik vezetője, a kivonulást az intifáda győzelmének minősítve.

MTI

Comments are closed.