Forrás: Origo

A Gázai övezetben élő telepeseknek hétfőn el kell hagyniuk otthonaikat. A telepeket szerdáig kell végleg elhagyni, ezután a hadsereg erőszakkal viszi el az ellenállókat. A biztonságra izraeli és palesztin katonák ezrei vigyáznak. A legoptimistább számítások szerint is maximum a telepesek fele hagyja el önként otthonát.

Sokan megadták magukat a kormány döntésének, és csomagjaikat összepakolva, otthonaikat teljesen kiürítve készülnek az indulásra. Bőröndökkel, matracokkal, székekkel megrakott utánfutókat vontató gépjárművek gördültek ki szórványosan Gus Katif telepről, és keltek át Izraelbe a Kiszufim átkelőhelyen. Dan Harel, az izraeli hadsereg gázai övezeti erőinek parancsnoka úgy vélekedett egy nyilatkozatában, hogy feltételezése szerint a gázai övezeti zsidó telepesek mintegy fele távozik önként a szerdai határidőig. Őket ideiglenes szállásokon helyezik majd el Izrael szerte.

Sokaknak azonban eszük ágában sincs önként távozni, amíg a hadsereg erőszakkal nem teszi ki őket, addig maradnak. A törvény szerint vasárnap éjfélig kell kiüríteni a telepeket, azonban a katonákat csak szerdán vetik be. A kiürítés ellenzékének leghangosabb csoportja, a Nemzeti Otthon elnevezésű radikális mozgalom azt javasolta az ellenszegülő telepeseknek és Izraelből odaérkezett támogatóiknak, hogy autóikkal, testükkel állják el a kivezető utakat, torlaszolják el házaik bejáratát a kitelepítési parancsot végrehajtani akaró izraeli katonák előtt; önmagukat kötözzék bútoraikhoz, házuk kerítéséhez. Ha erővel begyömöszölik őket buszokba, verjék ki az ablakokat, és azokon át ugorjanak ki a járművekből.

A katonák már elfoglalták pozícióikat

Izraeli és palesztin katonák ezrei foglalták el pozícióikat az övezetben, arra készülve, hogy a telepesek nem adják meg magukat. Lezártk a Gázai övezet felé vezető utakat, hogy meggátolják a kitelepítést meghiúsítani kívánó zsidó radikálisok további beözönlését a telepekre Izrael más részeiből. Izraeli médiajelentések szerint a kitelepülésre vonatkozó rendelettel dacoló telepesek elhatározták: lezárják a telepek kapuit, és bezárják házaikat azon izraeli katonák előtt, akik parancsot kaptak, hogy járják végig hétfőn a kiürítendő telepeket, és figyelmeztessék a lakosokat, hogy legkésőbb szerdáig távozniuk kell.

Az izraeli hatóságok mintegy 50 ezer rendőrt és katonát tartanak készenlétben a kitelepítés végrehajtására. Az izraeli hadsereg és a Palesztin Hatóság illetékesei között létrejött egyezség értelmében a palesztin biztonsági erők 7500 tagját is kivezényelték az erődített zsidó telepek közelében lévő őrhelyekre. Fő feladatuk megakadályozni, hogy fegyveres palesztin radikálisok támadást intézzenek a kivonuló zsidó telepesek vagy a kivonulási utasításnak érvényt szerző izraeli katonák ellen. További feladatuk meggátolni, hogy a Gázai övezet palesztin lakosságának egyes csoportjai beözönöljenek a kiürülő telepekre, és magukhoz ragadják a távozó telepesek esetleg ott maradó javait, vagy önkényesen házhelyet, földet foglaljanak maguknak.

A lakosság alig fele támogatja a kitelepítést

Főleg a szélsőjobboldali és fanatikus vallási csoportok ellenzik a Gázai övezet kiürítését, a héten 200 ezres tüntetést tartottak ellene. A közvélemény-kutatások szerint az izraeli lakosság csekély többséggel támogatja a kormány döntését, igaz, a közelmúltban már volt olyan felmérés, amely szerint 50 százalék alá csökkent a támogatók aránya. A terv ellen – és mellette is – számos megmozdulást szerveztek, amelyek fő jellegzetessége, hogy míg az ellenzők általában tízezres menetekkel, élő láncokkal tiltakoznak; a terv melletti demonstrációk csak kevés – esetenként néhány tucat – résztvevőt vonzanak.

Ellenérvek

Az ellenzők egyebek mellett vallási okkal támasztják alá meggyőződésüket, e szerint az Úr egyik legfontosabb parancsolata, hogy Izrael földje mindenestül a zsidóké, és semmiféle kormánynak nincs joga, hogy lemondjon erről az elvitathatatlan jogról.

A főleg a szélsőjobboldali pártok által hangoztatott politikai érvelés szerint a területek ugyanolyan legálisan Izraelhez tartoznak, mint Tel-Aviv vagy Haifa, kiürítésük pedig jogtalan, és sérti a telepesek emberi jogait. Egyesek odáig is elmennek, hogy háborús bűntettet kiáltanak.

A tervet katonai szempontból ellenzők szerint Izrael védelme katasztrofális csapást szenved. Nem csak azért, mert nem lesz lehetőség arra, hogy megelőzzék a Kasszám rakéták Gázai övezetből való indítását, hanem mert a terv komoly erkölcsi sikert jelent majd a Hamásznak és más fegyveres palesztin szervezetnek, amelyek felbátorodva további terrorcselekményeket követnek majd el – érvelnek.

A Palesztin Hatóság ugyan üdvözölte, hogy békemegállapodás hiánya ellenére is kiürítik a területeket, a palesztinok többsége azonban ellenzi a tervet, mivel szerintük ezzel a lépéssel az izraeliek azt akarják elkerülni, hogy teljesen ki kelljen vonulniuk a területekről.

A terv értelmében felszámolnák az összes állandó izraeli települést a Gázai övezetben és négyet Ciszjordániában. Összesen 25 izraeli telepről van szó. Saron szerint kiürítésükkel növelnék Izrael biztonságát és nemzetközi státusát. Az izraeli kivonulás valós indítékairól azonban sokat elárult egy Dov Weisglass-szal, Saron egyik fő tanácsadójával tavaly összel készült interjú, amelyben arról beszél, hogy céljuk a palesztin államiság létrejöttének megakadályozása és annak elkerülése, hogy tárgyalni kelljen a menekültekről, a határokról és Jeruzsálem megosztásáról. A telepek kiürítése mellett az izraeli hadsereg fenntartaná támaszpontjait az övezet és Egyiptom határán, és továbbra is Izrael ellenőrizné Gáza határait, partjait és légterét, illetve fenntartaná magának a jogot, hogy katonai akciókat hajtson végre ott.

[origo]

Comments are closed.