Forrás: HVG

Izraeli és palesztin biztonsági erőket vezényeltek ki vasárnap a Gázai övezet kényes pontjaira, illetve az övezettel határos izraeli térségbe, hogy szavatolják az övezetben lévő zsidó telepek kiürítéséhez szükséges nyugalmat.

Izraeli rendőrök és katonák ezrei zárták le a Gázai övezet felé vezető utakat, hogy meggátolják a kitelepítést meghiúsítani kívánó zsidó radikálisok további beözönlését a telepekre Izrael más részeiből. Az utóbbi napokban mintegy négyezer radikális érkezett a telepekre, hogy segítsék a kiürítést ellenző keményvonalas telepeseket a hatóságokkal való szembeszegülésükben.

„Jelenleg kifelé szabad az út, bárki távozhat a Gázai övezetből, be azonban senki sem léphet külön engedély nélkül” – mondta vasárnap délutáni nyilatkozatában Miri Regev, az izraeli hadsereg szóvivője.

Izraeli médiajelentések szerint a kitelepülésre vonatkozó rendelettel dacoló telepesek elhatározták: lezárják a telepek kapuit, és bezárják házaikat az izraeli katonák előtt, akik parancsot kaptak, hogy járják végig hétfőn a kiürítendő telepeket, és figyelmeztessék a lakosokat, hogy legkésőbb szerdáig távozniuk kell a kormány rendelete és az azt megerősítő törvény értelmében, s ha ellenszegülnek erővel fogják kitelepíteni őket. Az izraeli hatóságok mintegy 50 ezer rendőrt és katonát tartanak készenlétben a kitelepítés végrehajtására.

Az izraeli hadsereg és a Palesztin Hatóság illetékesei között létrejött egyezség értelmében a palesztin biztonsági erők 7500 tagját is kivezényelték az erődített zsidó telepek közelében lévő őrhelyekre. Fő feladatuk megakadályozni, hogy fegyveres palesztin radikálisok támadást intézzenek a kivonuló zsidó telepesek vagy a kivonulási utasításnak érvényt szerző izraeli katonák ellen.

További feladatuk meggátolni, hogy a Gázai övezet palesztin lakosságának egyes csoportjai beözönöljenek a kiürülő telepekre, és magukhoz ragadják a távozó telepesek esetleg ott maradó javait, vagy önkényesen házhelyet, földet foglaljanak maguknak. A radikálisok távol tartása már csak azért is fontos lehet a Palesztin Hatóságnak, mert – mint Dan Haluc altábornagy, az izraeli hadsereg vezérkari főnöke leszögezte vasárnap – félbeszakíthatják a jövő héten kezdődő kitelepítést, ha fegyveres támadás éri közben az izraeli telepeseket vagy katonákat palesztin radikálisok részéről.

Néhány telepes önként elindult vasárnap új, Izraelen belüli lakhelyére. Bőröndökkel, matracokkal, székekkel megrakott utánfutókat vontató gépjárművek gördültek ki szórványosan Gus Katif telepről, és keltek át Izraelbe a Kiszufim átkelőhelyen. Dan Harel, az izraeli hadsereg gázai övezeti erőinek parancsnoka úgy vélekedett egy nyilatkozatában, hogy feltételezése szerint a gázai övezeti zsidó telepesek mintegy fele távozik önként a szerdai határidőig.

A kiürítés ellenzékének leghangosabb csoportja, a Nemzeti Otthon elnevezésű radikális mozgalom azt javasolta az ellenszegülő telepeseknek és Izraelből odaérkezett támogatóiknak, hogy autóikkal, testükkel állják el a kivezető utakat, torlaszolják el házaik bejáratát a kitelepítési parancsot végrehajtani akaró izraeli katonák előtt. Önmagukat pedig kötözzék bútoraikhoz, házuk kerítéséhez. Ha erővel begyömöszölik őket buszokba, verjék ki az ablakokat, és azokon át ugorjanak ki a járművekből.

Az izraeli kormány és az izraeli-palesztin megbékélésben közvetíteni igyekvő amerikaiak abban bíznak, hogy a kiürítési terv – a hivatalos izraeli szóhasználat szerint „szétválasztási terv” – elő fogja segíteni a békefolyamat újraindítását, az Egyesült Államok, az Európai Unió, az ENSZ és Oroszország által közösen kialakított rendezési elképzelés, az úgynevezett útiterv megvalósulását.

A Gázai övezet összes zsidó telepét és Ciszjordánia négy elszigetelt kisebb telepét ürítik ki a szétválasztási terv értelmében. Több mint kétezer muzulmán gyűlt össze vasárnap délelőtt a jeruzsálemi Mecsetek terén, hogy meghiúsítsa zsidó szélsőségesek behatolási kísérleteit. Előzőleg elterjedt ugyanis a hír, hogy ultranacionalista zsidók be akarnak hatolnak a térre, összetűzések sorozatát próbálják kiprovokálni, így akarva lehetetlenné tenni a gázai övezeti kivonulást. A vasárnap esti órákig nem érkezett hír erőszakos akciókról.

MTI

Comments are closed.