Forrás: MNO

Nem miniszterelnökként, nem is pártpolitikusként, hanem „érdeklődő baloldali gondolkodóként” látogat ki a Szigetre Gyurcsány Ferenc ma és holnap este. Az Amőba viszont így hirdeti az eseményt: Mi hozzuk a miniszterelnököt! És Te…?

Alighogy hazaérkezik Horvátországból, a Brioni-szigeten, a jugoszláv kommunista vezér, Joszip Broz Tito egykori nyaralóhelyén (ahol a négycsillagos szállodákban egy éjszaka több mint 330 ezer forintba kerül) töltött szabadságáról Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, máris fejest ugrik a Sziget Fesztivál forgatagába. László Boglár kormányszóvivő tájékoztatása szerint ráadásul kétszer is, és „nem miniszterelnökként”. Kérdésünkre a szóvivő elmondta: a kormányfő erre az időre már nem vesz ki szabadságot, és azzal a szándékkal megy ki a rendezvényre, hogy „az ott megjelenő, politika iránt érdeklődő fiatalokkal kötetlenül szóba elegyedjen”.

Érdeklődésünkre a szóvivő kifejtette: Gyurcsány (aki az MSZP országos választási bizottságának elnöke, és ebben a minőségében a párt valódi vezetője) nemcsak hogy nem miniszterelnökként látogat ki a Szigetre, „de nem is pártpolitikusként”. Majd kifejtette: a kormányfő érdeklődő baloldali gondolkodóként lesz ott az eseményen. Arra a kérdésünkre, hogy a kormányfő megkapja-e a szokásos védelmet, azt a választ adta: biztonsági szempontok miatt indokolt, hogy igen.

Gyurcsány Ferenc a tervek szerint ma és holnap délután öt órától „kifulladásig” lesz a Civil Színpad vendége, ahol az ígéret szerint „személyesen találkozhatsz és kötetlenül beszélgethetsz Gyurcsány Ferenccel egy sör mellett”.

Az úgynevezett Amőba honlapon ez olvasható: Mi hozzuk a miniszterelnököt! És Te…? Az Amőba (Alapítvány a Modern Baloldalért) állítólag nem része egyetlen pártnak sem. Ugyanakkor az alapítványt Gyurcsány Ferenc miniszterelnök, Hiller István, az MSZP elnöke és Lendvai Ildikó, az MSZP parlamenti frakciójának vezetője hozta létre 2005 februárjában saját pénzéből. Célja, hogy „hidat építsen a fiatalok és a politika közé”. Az amőbások minden nyári fesztiválra elmentek, és ők szolgáltatják a közönséget Gyurcsány e fesztiválokon megtartott fórumain. Ismeretes: az MSZP országos választási bizottsága feladatul szabta minden politikusának, hogy a nyári politikai szezonban is vegyenek részt a helyi fesztiválokon, falunapokon. A miniszterelnök környezetéből származó információink szerint az amőbások feladata éppen az, hogy a körülbelül kétszáz fős „tömeget” biztosítsák a kormányfő nyilvános fellépéseihez ezeken az eseményeken. Ágy volt ez a mezőtúri Wan2, a soproni Volt és a Hegyalja Fesztiválon is. Az amőbások közvetlenül Gyurcsány Ferenc irányítása alatt állnak, nem úgy, mint a Fiatal Baloldal, amely az MSZP ifjúsági szervezeteként intézményes jogokkal és garanciákkal rendelkezik a párton belül, amelyeket például a jelöltállításoknál érvényesíteni lehet.

A politikusok Sziget-járása Torgyán József akkori földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszterrel, kisgazda politikussal kezdődött. Medgyessy Péter már miniszterelnökként 2002-ben látogatott ki a rendezvényre, ahol a kamerák rögzítették az átöltözős jelenetet az ajándékba kapott Sziget-pólóba. A miniszterek közül kilátogatott már a rendezvényre Lamperth Mónika belügyminiszter is, ezt egy ortodox zsidó fiatallal történt afférja tette emlékezetessé. Az idén Bozóki András kultuszminiszter – csakúgy, mint Kóka János gazdasági miniszter – járt már kinn, az Illés zenekar tagjai azonban (Bródy János kivételével) nem voltak hajlandók vele egy sátorban tartózkodni. Gyurcsány tavaly és tavalyelőtt is részt vett a programon.

A miniszterelnök nyilvános fellépései azonban kockázatot is rejtenek magukban, ahogy stábja egyik tagja fogalmazott: „nála sose lehet tudni”. Ismeretes: tavasszal az MSZP születésnapi buliján terroristázta le a szaúdi labdarúgó-válogatott tagjait, a soproni fesztiválon azt nyilatkozta, hogy egy próbarepülés rést talált az ország légvédelmi rendszerében, és még sportminiszterként Pápán ruhástól beugrott az ülőmedencébe a város fürdőjének felavatásán.

Comments are closed.