Forrás: Magyar Rádió

A hétfőn kezdődő izraeli kivonulás miatt a legmagasabb fokú készültséget rendelte el a Palesztin Hatóság a Gázai övezetben.

A körzetbe 7500 rendőrt és katonát telepítenek, hogy megakadályozzák a palesztin fegyveresek esetleges támadásait a távozó telepesek és a biztonságra felügyelő izraeli katonák ellen.

A Hamász palesztin szervezet felszólította Izraelt, hogy vonuljon ki Ciszjordániából is, és megismételte, hogy nem követi a Palesztin Hatóság felhívását, és nem teszi le a fegyvert a gázai kiürítés után.

Izrael 1967-ben megszállt területeket ad át a Palesztin Hatóságnak, amikor az elkövetkező hetekben kiürít minden Gázai övezeti és négy ciszjordániai zsidó telepet.

A palesztinok a tárgyalás hívei

Izraelben és a Gázai övezetben egyaránt készülnek a zsidó telepek felszámolására. A telepesek vélhetően az utolsó szombati ünnepet tartják az övezetben.

Látszólag nyugalom van a Gázai övezetben. Vajon a palesztin miniszterelnök-helyettes ugyanilyen nyugodtnak látja a palesztinai belpolitikai helyzetet?

„Nagyon sokan, közöttük nagyon sok izraeli reménykedtek abban, hogy polgárháború tör ki nálunk. Itt nem fog polgárháború kitörni, és ez azt jelenti, hogy nem lesz káosz. Itt erős a Palesztin Hatóság, a palesztin kormány hatósága. Mindent tárgyalásokkal fogunk elérni az ország érdekében. Kairóban kötöttünk egy tűzszüneti egyezményt, amely – eltekintve néhány jelentéktelen incidenstől – azóta is mindenki tiszteletben tartott. Most arra törekszünk, természetesen megegyezéses módon, hogy az utcáról eltűnjenek a fegyverek. Hosszú idő után elértük azt, hogy Izrael kivonul a Gázai övezetből, ehhez képest saját testvéreinkkel már sokkal könnyebb kell, hogy legyen a megegyezés” – mondta a palesztin politikus.

Marosi Antal, MR

Comments are closed.


Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to verify temporary file contents for atomic writing. in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:51 Stack trace: #0 /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents('/home/jatahu/pu...', '<?php exit('Acc...') #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig('synced') #2 {main} thrown in /home/jatahu/public_html/wordpress/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 51