Forrás: Hírtv

Nem zárta ki egy Irán elleni háború lehetőségét az amerikai elnök. George Bush az izraeli közszolgálati televíziónak adott interjúban elmondta: az erő alkalmazása az utolsó lehetőség. Csak azért vetné be, hogy megvédje országa biztonságát, és lehetőséget adjon az embereknek arra, hogy szabad társadalmakban éljenek.

Irak után Irán? Újabb háborút indítana az Egyesült Államok, ezúttal Irán ellen. Erre következtetnek világszerte George Bush szavaiból. Az amerikai elnököt pénteken az izraeli közszolgálati televízióban az iráni atomlétesítmények megtámadásáról kérdezték. Bush az iraki invázió igazolására használt érveket ismételte.

George Bush amerikai elnök: „Minden erőnkkel lázasan dolgozunk azon, hogy tárgyalások során oldjuk meg a problémát. Majd meglátjuk, hogy sikeresek leszünk-e. Mint tudják, én kételkedem ennek sikerében.

Riporter: „És ha nem?”

George Bush: „Minden választási lehetőség nyitva áll.”

Riporter: „Beleértve az erőt is?”

George Bush: „Ahogy mondtam, minden választási lehetőség nyitva áll. Az erő alkalmazása az utolsó lehetőség egy elnök számára. Önök is tudják, hogy a közelmúltban erőhöz folyamodtunk országunk védelmében. Csak a legvégső esetben akarok ezzel az eszközzel élni, hogy megvédjem az ország biztonságát, és lehetőséget adjak az embereknek arra, hogy szabad társadalmakban éljenek.”

Irán szerdán jelentette be, hogy újraindítja az iszfaháni urándúsítót. A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség másnap az atomprogram leállítására szólított föl, amit az iráni vezetés visszautasított. Teherán szerint a termelés kizárólag békés célokat szolgál. Az Egyesült Államok és Izrael úgy véli, Irán valós célja az atombomba.

A megelőző csapás nem lenne példa nélküli. 1981-ben Izrael egyoldalúan megtámadta az Irakban lévő Osirak atomreaktort.

Az akkori hadművelet tervelője idén júniusban azzal fenyegetett, hogy lebombázza az iráni atomlétesítményeket, mivel David Ivri szerint csak a fegyverek riaszthatják el a perzsa államot az atombomba előállításától.

Comments are closed.