Forrás: Magyar Rádió

Saron izraeli miniszterelnöki újabb javaslatot tett a palesztin vezetőknek, és egyben megerősítette, hogy a terv szerint végrehajtják a Gázai övezet kiürítését.

Ariel Saron, Izrael miniszterelnöke bejelentette, hogy Izrael további területeket is föladhat a jövő héten megkezdődő gázai és észak-ciszjordániai kivonulás után. Az egyik izraeli újságnak adott interjúban megerősítette azt is, hogy az elszakadási terv célja az összefüggő ciszjordániai izraeli települések megerősítése, amiket Izrael meg akar tartani a palesztinokkal folytatott tárgyalásokon. Ugyanakkor kijelentette azt is, hogy nem minden település fog megmaradni Ciszjordániában sem, a kérdés majd a végleges rendezés tárgyalásain kerül szóba a palesztinokkal.

A pénteki interjú azután következett, hogy szerdán Saron miniszterelnök egy tévéinterjúban azt nyilatkozta, hogy nem hajlandó tárgyalni Jeruzsálemről, a ciszjordániai települési övezetekről és a palesztin menekültek visszatéréséről Izrael területére. A három elutasítás komoly visszhangot váltott ki a palesztin vezérkar körében, szerintük ugyanis senkinek sincs joga bizonyos kérdéseket levenni a napirendről a végleges egyezményről szóló egyezkedések előtt.

Saját testükkel akadályoznák a kivonulást?

Legalább 200 ezren vonultak csütörtökön este az utcára Tel Avivban a gázai kivonulás ellen tiltakozva. A szervezők felszólították a tüntetőket, hogy a jövő héten induljanak el a Gázai övezet felé, és a saját testükkel zárják el a kisszufimi átkelőnél az utat, hogy megakadályozzák a kivonulást.

A csütörtöki tüntetésen a szervezők meghatározták a kitelepítés elleni harc további módját. Felszólították a tömegeket, hogy jövő héten buszon, autóval és gyalog induljanak meg a Gázai övezet felé, és a sok ezres tömeg saját testével zárja el a kisszufimi átkelőnél a forgalmat, hogy egyrészt ne jussanak be a kitelepítést végző katonák és rendőrök, másrészt ne tudják kiszállítani a telepeseket és javaikat az övezetből. Szerintük ugyanis az átkelőhely eddig több-kevesebb sikerrel azt szolgálta, hogy elzárja a tiltakozók bejutását Gázába.

Az izraeli rendőrség úgy tudja, hogy a Gázai övezetbe máris megérkezett mintegy ötezer kivonulás-ellenes aktivista, hogy a legkülönfélébb módon hátráltassa a tervek szerint hétfőn kezdődő kivonulást.

Közben az izraeli közvélemény-kutatások továbbra is azt mutatják, hogy jóval többen támogatják Gáza feladását, mint ahányan ellenzik. Izrael állam elnöke néhány nappal a kivonulás előtt televíziós beszédben arra kérte a telepeseket, hogy fogadják el és tartsák tiszteletben az izraeli parlament és a kormány demokratikus úton hozott döntését, az elszakadási tervet.

Izraeli magánalapítvány vette meg a gázai melegházakat

Egy izraeli vezetésű magánalapítvány vásárolta meg a Gázai övezetbeli zsidó telepesek melegházait. Az izraeli-palesztin béketárgyalások egyik izraeli résztvevője által vezetett szervezet 14 millió dollárt fizetett az ültetvényekért, amelyeket az övezet kiürítése után átad a palesztinoknak.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem), MR

Comments are closed.