Forrás: Híradó

Egy holland technoparty humorosnak szánt reklámját a koncentrációs tábor képeivel illusztrálták – Lengyelország tiltakozik

Lengyelország kérte csütörtökön a holland hatóságoktól, vonják felelősségre annak a videoklipnek a készítőjét, amely egy technoparty tréfásnak szánt reklámjához kölcsönzött képeket az auschwitzi náci haláltáborról. Varsó egyúttal kérte, távolítsák el a szóban forgó hirdetést egy holland internetes honlapról.

A hollandiai Housewitz rave zenei partyt reklámozó klip továbbra is elérhető egy népszerű holland site-on – közölte a lengyel külügyminisztérium szóvivője, akit egy lengyel hírügynökség idézett.

A törvénybe ütköző klip 22 éves diák készítője, aki a vendégeket a partiról hazaszállító ingyen taxit például egy taligára dobott halom holttesttel illusztrált, bocsánatot kért, a hirdetést átvevő három honlap pedig önszántából eltávolította az inkriminált képsorokat az internetről – közölte a világhálón előforduló diszkriminációs esetek ügyében beérkező panaszokat kivizsgáló holland iroda. Hozzáfűzték, hogy kérték az amszterdami ügyészséget, kötelezze a videót még – egyedüliként – továbbra is bemutató holland honlap üzemeltetőit a reklám eltávolítására.

A mai Lengyelország területén található egykori koncentrációs táborban másfél milliónyian lelték halálukat, túlnyomórészt zsidók. Auschwitz mára a nácik által véghezvitt népirtás jelképévé vált.

MTI/PAP/hirado.hu

Comments are closed.