Forrás: Magyar Rádió

Izraelben folytatódnak a tüntetések a Gázai övezetben lévő zsidó telepek felszámolása, és az izraeli katonák tervezett kivonása ellen.

Tel-Avivban a Gázai övezet kiürítését ellenzők tízezrei tüntettek, alig egy héttel az övezetből való izraeli kivonulás tervezett kezdete előtt. Szerdán több mint ötvenezren gyűltek össze Jeruzsálem óvárosában, hogy a Siratófalnál imádkozzanak a kivonulás megakadályozásáért a Gázai övezetből.

Izrael lezárta a gázai zsidó telepeket a nem ottani lakosok előtt, hogy megakadályozza a szélsőjobboldali aktivisták bejutását. A hadsereg azt akarja elkerülni, hogy a Gázai övezetben fekvő zsidó telepek jövő héten kezdődő kiürítését a tiltakozók belülről próbálják megakadályozni.

A palesztinok felkészültek a Gázai övezetben lévő zsidó telepek felszámolása utáni feladatokra – mondta a palesztin elnök, amikor telefonon tájékoztatta az amerikai külügyminisztert. Mahmúd Abbász egyúttal kérte Condoleezza Rice-t, hogy az Egyesült Államok ösztönözze Izraelt: ürítse ki az egyiptomi-palesztin határon lévő rafahi átkelőt is.

A palesztin biztonsági erők a jövő hét elején megkezdik a biztonsági övezetek kialakítását a zsidó kolóniák körül. Közben a Palesztin Hatóság és a Hamász radikális iszlám szervezet közölte: ellenőrző bizottságot hoznak létre a Gázai övezetből való izraeli kivonulás idejére, amely alatt közös izraeli-palesztin biztonsági központ is működik majd.

MR

Comments are closed.