Forrás: Hírtv

Megállapodott a gázai kivonulás lebonyolításának részleteiről az izraeli és a palesztin fegyveres erők parancsnoka. A szélsőséges palesztin és izraeli fegyveresek változatlanul támadásokkal fenyegetnek. A kivonulás megkezdéséig alig 4 nap maradt.

A palesztin fegyveres erők vezetői azért érkeztek az erezi határátkelőhöz, hogy közös stratégiát dolgozzanak ki Izraellel a kivonuló telepesek védelmére. A palesztin szélsőségesek eközben támadásokkal fenyegettek. Éppen ezért, hogy az összecsapást elkerüljék, az izraeli hadsereg előbb az embereket vezeti ki a gázai övezetből. A hátrahagyott épületeket utólag rombolják le. Harcokat ígérnek az irzaeli szélsőségesek is. Szerintük a palesztin területek történelmileg Izraelt illetik.

Elsősorban hozzájuk szólt Moshe Katzav, izraeli elnök televíziós beszédében: „Tudjuk, hogy a muzulmán országok Izrael pusztulását kívánják. Azt remélik, hogy mi magunk tépjük szét a saját országunkat. A kivonulás traumája után ezért mindenképp egységesnek kell maradunk.”

Az összecsapások elkerülésének alapja, hogy a telepesektől begyűjtik a fegyvereiket. A telepesek 40 százaléka azonban azt ígéri: csak erőszakkal lehet őket elvinni otthonukból.

Comments are closed.