Forrás: HVG

Nyolc év börtönt kapott az az izraeli katona, aki még két évvel ezelőtt lelőtt egy brit békeaktivistát a Gázai övezetben.

Az izraeli őrmestert még június végén találta bűnösnek egy izraeli katonai törvényszék, amely csütörtöki bejelentés szerint most nyolc év szabadságvesztést szabott ki a brit békeaktivista haláláért. Az eset két évvel ezelőtt, 2003 áprilisában történt a Gázai övezetben: Tom Hurndallt, a palesztinbarát Nemzetközi Szolidaritási Mozgalom tagját fején találta el az izraeli mesterlövész őrmester által kilőtt golyó.

Horndall – aki éppen palesztin gyerekeket akart biztonságba helyezni egy rafahi katonai akció közben – súlyos sebesülése nyomán kómába esett és a 22 éves brit egyetemista kilenc hónappal később, tavaly januárban meghalt egy londoni kórházban.

Az izraeli őrmester – aki egyébként az Izraelben élő beduin arab kisebbséghez tartozik, s a gyilkosságot követően kivált a hadsereg kötelékéből – a per során több, egymásnak ellentmondó vallomást tett, például azt is bizonygatta, hogy a brit egyetemista lőtt rá először, ezért az igazságszolgáltatás akadályozásában és hamis tanúzásban is bűnösnek mondták ki.

Az ítélet jelentőségét növeli, hogy ez volt az első eset a 2000-ben kezdődött palesztin felkelés (intifáda) kezdete óta, amikor elmarasztaltak izraeli katonát polgári áldozatok miatt.

MTI

Comments are closed.