Forrás: Híradó

A törvény lányává 13 éve avatták, egy London melletti kis zsinagógában

A Szim Salom Progresszív Zsidó Hitközség mint ahogy az már a nevéből is látszik, arra tesz kísérletet, hogy egy picit megreformálja a zsidó vallást. De ennek a többi zsidó szervezet egyáltalán nem örült olyan nagyon.

A Kultúrház vendégei voltak Kelemen Katalin rabbi, a Progresszív Zsidó Egyesület képviseletében és Polnauer Sándor főrabbi, a magyarországi rabbitestület titkára.

Veiszer Alinda riporter:

Jó estét mindenkinek. Itt áll már mellettem Kelemen Katalin, Magyarország egyetlen női rabbija.

Kelemen Katalin:

Jó estét kívánok.

V. A.:

Reformközösségről van szó és ha jól tudom, akkor a zsidó embereknél és a rabbiknál is szokás, hogy egy héber nevet választanak. Önnek van?

K. K.:

Igen. Van héber nevem. A héber nevem Sarah, Sára, de a névadás körülményei nem hagyományosak. Nem újszülött koromban kaptam, hanem felnőtt koromban. Nem a szüleim adták nekem ezt a nevet, hanem én saját magam választottam magamnak és a bát miclá, a törvény lányává avatási szertartásomhoz kötődik. 13 évvel ezelőtt történt ez, egy London melletti kis zsinagógában.

V. A.:

Hát már ez is valamiféle újdonság. A beszélgetést mindjárt innen folytatjuk, de először is ismerjék meg a beszélgetés résztvevőit és a véleményüket a reformokról.

A reformokról nekem mindig az jut eszembe, hogy nagyon kétélű fegyver, mert egyfelől lehet reformálni egy vallást és akkor lehet, hogy elveszti a tradícióit és így megszűnik maga a vallás. Másfelől meg lehet, hogyha nem reformálunk, akkor viszont a fiatalok nem jönnek be egyszer csak a templomokba, zsinagógákba, mecsetekbe, nincs utánpótlás és így hal el a vallás. Önök mit gondolnak a reformkérdésről? Főrabbi úr?

Polnauer Sándor főrabbi:

Én azt gondolom, hogy a mi vallásfelekezetünk fő irányzata abban áll, hogy megpróbáljuk menteni azt, amit ebben a rohanó életben az emberek elfelejtenének: a héber nyelvet, a szép imákat, a tudományos zsidóság tanait és a mi erőlködésünk éppen arra irányul, hogy megpróbáljuk megmenteni azt, ami éppen süllyedőben van. Megpróbáljuk mi is reformálni a magunk módján. A választás palettáját nagyon beszűkíti a vallástörvény, amelyet hitünk szerint nagyon szívesen betartunk.

V. A.:

Katalin? Önnek biztos más erről a véleménye, a reformokról, hiszen úgy mutattuk be önt, mint aki egy reform zsidó hitközségnek a rabbija, vezetője.

K. K.:

Igen. Nézetünk szerint a zsidóság mindig is a reformok vallása volt. Reformok sorozata, hiszen egy körülbelül ötezer éves vallás, a legősibb monoteista vallás nem is maradhatott volna fenn, ha nem újította volna meg magát folyamatosan és állandóan.

1 | 2 Következő oldal

Kultúrház

Comments are closed.