Forrás: Híradó

Az eset két évvel ezelőtt, 2003 áprilisában történt a Gázai övezetben

Nyolc év börtönt kapott az az izraeli katona, aki még két évvel ezelőtt lelőtt egy brit békeaktivistát a Gázai övezetben.

Az ítélet jelentőségét növeli, hogy ez volt az első eset a 2000-ben kezdődött palesztin felkelés (intifáda) kezdete óta, amikor elmarasztaltak izraeli katonát polgári áldozatok miatt.

Az izraeli őrmestert még június végén találta bűnösnek egy izraeli katonai törvényszék, amely csütörtöki bejelentés szerint most nyolc év szabadságvesztést szabott ki a brit békeaktivista haláláért. Az eset két évvel ezelőtt, 2003 áprilisában történt a Gázai övezetben: Tom Hurndallt, a palesztinbarát Nemzetközi Szolidaritási Mozgalom tagját fején találta el az izraeli mesterlövész őrmester által kilőtt golyó. Horndall – aki éppen palesztin gyerekeket akart biztonságba helyezni egy rafahi katonai akció közben – súlyos sebesülése nyomán kómába esett. A 22 éves brit egyetemista kilenc hónappal később, tavaly januárban meghalt egy londoni kórházban.

Az izraeli őrmester – aki egyébként az Izraelben élő beduin arab kisebbséghez tartozik, s a gyilkosságot követően kivált a hadsereg kötelékéből – a per során több, egymásnak ellentmondó vallomást tett, például azt is bizonygatta, hogy a brit egyetemista lőtt rá először, ezért az igazságszolgáltatás akadályozásában és hamis tanúzásban is bűnösnek mondták ki.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.