Forrás: Origo

1999-ben a Nap és a Hold éppen jó helyen randevúzott, vagy Ozora forgott a megfelelő helyre, ma már mindegy. A végeredmény egy több tízezres pszichedelikus fesztivál lett a dádpusztai dombok között. Tavaly, öt év elteltével, újra színes ruhás figurák keresték fel a helyet, és bár nem lett belőle újabb világraszóló happening, igazán nem volt ok panaszra. Idén augusztus 15. és 21. között a legenda újraéled. És egy négynapos afterpartyt is a világra fog hozni.

Ozora 2005

Igaz, hogy most nem lesz napfogyatkozás, de így is Európa egyik legszínvonalasabb psytrance-fesztiválja van készülőben. Még a dabasi No Man”s Land idején futottam bele egy úgy emlékszem izraeli fórumozóba, aki miután értesült a dabasi, az ozorai, majd az Ozora hivatalos afterpartyjának körülményeiről, önkéntelenül tette fel a kérdést: Magyarország lett az új Goa? (Goa India része. Innen származtatjuk a négynegyedes pszihedelikus zenei stílust, a goa életvitelt, életérzést, ki hogyan hívja. Azóta a goának már millió fajtája él a köztudatban, úgy, mint, psytrance, progresszív psytrance, forest, goa, fullon, stb.,)

A természet és a zene. Ez a két legfontosabb elem az ember életében, ha ellátogat egy ilyen fesztiválra. A természettel nem lesz hiba: a fás-dombos somogyi dombság lankái közül a legnagyobb rosszindulattal is csak egy tavat hiányolhatunk, a többi kifogástalan látványt nyújt az év bármely részében.

A zene. Na, igen, többek között abból is látszik, hogy valaha itt legendák születtek, hogy az idén is egy kimagaslóan színvonalas line upot sikerült összehoznia a magyar szervezőknek, ami manapság, amikor a fesztiválok sorának se vége, se hossza, igazán nem könnyű feladat. A tavalyi fellépők közül is jó néhányat viszontláthatunk, de szép számmal akad majd olyan világsztár is, aki idén teszi először tiszteletét. A magyar szcéna pedig egy emberként – ami évközben igazán nehezükre esik – lesz jelen. Úgy is mondhatnánk, aki itthon már valaha a kezébe vett két psy-lemezt, hogy azokat urambocsá összemixeli, az biztos meg fog jelenni, előadói minőségében.

Éppen ezért két színpadon 36 live atc és 66 dj fogja szórakoztatni a világ utazó zenebohócait. A stílusokon belül mindenki meg fogja találni a magának tetszőt, sőt lesz egy-két előadó, aki magát kifejezetten nem tartja „goa” előadónak, és nem is nagyon szoktak fellépni hasonló rendezvényeken: fellép majd például a Korai Öröm, a Korai Banditos, Tb Gon, hogy csak a magyarokat említsem. Érdemes azt is tudni, hogy a kisebbik színpadon igen nagy számban hallhatunk majd ambient és chill zenéket is, mivel egy hétig csak táncolni talán nem is lehet.

Porn, dance and stars

Tavalyi díszletállat

További elfoglaltságot lehet majd találni olyan kis épített sátrakban, mint a pszichedelikus vizuálműhely, a mozisátor, kézműves szakkör és gyermekjátszótér, de lehet majd élni gyógyító masszázzsal is, lehet árny- és bábjátékozni, didgeridoot és egyéb hangszereket készíteni vagy spirituális virágkötészetben kamatoztatni rejtett energiáinkat. Persze mindenféle egzotikus és kevésbé egzotikus étel és ital is várja a fesztiválozókat, fő az egészség jeligére.

A belépő az egy hetes fesztiválra elővételben 8500 forint (Psybaba Recordstore, Budapest, Király u. 28.) avagy 10000 forint a helyszínen. A Nyugat-Európából érkezőknek kicsit drágább: az elővétel 10000, helyben 12500.

Az idei alkalomnak azonban a fő erőssége, hogy rögtön a vasárnapi vég után, hétfőn, a helyszíntől tíz kilométerre kezdődik egy afterparty, ami a Porn, dance and stars névre hallgat. Persze felelőtlenség az afterparty jelzővel illetni ezt a négynapos eseményt, hiszen a nyár folyamán ez is egy kisebb fesztivállá nőtte ki magát. Jellegében inkább a progresszív vonal képviselteti majd magát a Pincehely melletti pusztán. Pár külföldi előadó – Peter Digital, James Monro, Stratos, stb. – Ozoráról fog ideérkezni, hogy még egyszer jól kijátssza magát, ha már erre vetődött, de lesznek új, Ozorán nem játszó sztárok is, mint D-Nox, Antix, Emok, stb.

Az augusztus 22-től 25-ig tartó happeningen is el leszünk látva vécékkel és zuhanyzókkal, chaishopokkal, masszázzsal és még játékok is lesznek. A belépő ide tizenöt euró elővételben és húsz euró a helyszínen a kelet-európaiaknak, a nyugatiak húszat fizetnek előre vagy huszonötöt helyben.

Pár szerencsés azonban ingyen tud majd elmenni Ozorára és az afterpartyra, ha válaszol a következő kérdésre: Mi volt a 2004-es ozorai fesztivál fantázianeve? (fenti cikkünk végén ott a segítség) A válaszokat a [email protected] címre várjuk Ozora tárggyal legkésőbb szombat este hatig. A játékban a T-Online munkatársai nem vehetnek részt.

Greksa László

[origo]

Comments are closed.