Forrás: Hírtv

Január végén vagy február elején nyílik csak meg a budapesti Holocaust Emlékközpont. A kivitelezést már megkezdte a közbeszerzési eljáráson győztes Trifolium Kft. A cég referenciái között nem szerepel múzeum, ott van viszont az MSZP 2001-es miniszterelnök-jelölő kongresszusa és több könyvvásár arculatának a megtervezése. Az emlékközpont kialakítása 410 millió forintba kerül.

A Páva utcai műemlék zsinagógában és a kapcsolódó pincerendszerben nyílik meg jövőre a Holocaust Emlékközpont. Az augusztus 1-jén aláírt szerződés szerint a kiállításnak december 31-ére kell elkészülnie. A miniszteri megbízott szerint az még politikai döntés kérdése, hogy januárban, vagy februárban avatják-e fel a tárlatot. Harsányi László azt mondja: a közbeszerzés elhúzódása miatt csúszik négy hónapot az átadás, de ettől csak jobb lesz a kiállítás.

„Természetesen ami nem közbeszerzés által érintett feladat, a kutatások, a történeti előkészítés, a gyűjtés bizonyos részei, azok folyamatosan, megállás nélkül folytak ezidő alatt. Ez nem azt jelenti, hogy be lehet hozni a négy hónap kihagyást, de a kiállítás építői, tervezői számára ez egy picike könnyebbséget jelentett” – vélekedett Harsányi László miniszteri megbízott.

A múzeum 4 zsidó és egy cigány család személyes sorsán keresztül mutatja be az 1920-tól 1944-ig tartó jogfosztás és a német megszállást követő tömeggyilkosság időszakát.

A kiállítást tervező és kivitelező Trifólium Kft. készítette a 2001-es MSZP kongresszus díszleteit, múzeumot azonban még nem terveztek. Az eljárás azért húzódott el ennyire, mert a vesztes angol múzeumépítő Event Communication és a magyar – szintén múzeumi referenciákkal rendelkező – Mafilm Szcenika többször is megóvta az eredményt.

Comments are closed.