Nincs alvás!

sofar, 2005. augusztus 10. 14:47  JNA24 médiafigyelő, HVG Add comments

Forrás: HVG

Jelentjük: a Sziget alatt is van kulturális élet! Aki a „magyar Woodstock-ból” kimarad, még nem marad le semmiről. Soroljuk? Ott az ARC plakátkiállítás és az igazi hungaricum, a debreceni virágkarnevál. Mozikban a Narco, egy narkolepsziásról, aki bármilyen élethelyzetben képes elaludni. Zenéért se kell feltétlenül Óbudára menni: ajánlatunkban blues, gospel, jazz és pop, illetve japán dobkoncert. Programok a hvg.hu-tól!

Film

Totál globál

Yes Men

Óvatosan a szerepjátékkal: történt egyszer, hogy két vicces kedvű aktivista a Világkereskedelmi Szervezet neve alatt készített egy hamis weblapot. A tréfa talán kicsit túl jól sikerült: a site látogatói nem jöttek rá, hogy ez csak egy vicc, és kérdésekkel kezdték őket bombázni a gazdaság liberalizációjával kapcsolatban, amelyeket legjobb képességeik szerint meg is válaszoltak. Hamarosan megérkeztek a meghívások is, hogy képviseljék a WTO-t konferenciákon és tévéinterjúkon, amire a Yes Men – nevükhöz híven – igent mondott. A Yes Men című film igaz történet, amely bemutatja, milyen messzire juthat két fiatalember a nemzetközi kereskedelem világában, akik hagyományos közgazdasági ismeretek hiányával, ám kellő humorral felszerelkezve próbálkoznak. A Yes Men humoros, maró és leleplező dokumentumfilm, amelyet a Sundance-nagydíjas American Movie-t készítő csapat rendezett.

Amerikai dokumentumfilm, 83 perc, 2003

Rendező: Dan Ollman, Sarah Price, Chris Smith

Szereplők: Andy Bichlbaum, Michael Moore, Phil Bayly, Sal Salamone

A nagy szundi

Narco

Egy fim azoknak, akik a nyárban még nem tudták kivenni szabadságukat, s úgy érzik, nem bírják tovább. Gustave Klopp narkolepsziás. Bárhol és bármikor képes elaludni, gyakori alvási rohamai éppen olyan váratlanok, mint amilyen brutálisak. Jóllehet ez a betegség valódi fogyatékosságot jelent karrierje szempontjából, ugyanakkor lehetővé teszi számára, hogy álmaiban hihetetlen történeteket éljen át. Mihelyt elalszik, Kloppá, a legyőzhetetlen, igazságosztó hőssé változik át.

Francia vígjáték, 105 perc, 2003

Rendező: Tristan Aurouet, Gilles Lellouche

Szereplők: Guillaume Canet, Guillaume Gallienne, Jean-Pierre Cassel

Már megint egy képregény…

Fantasztikus négyes

A hazai képregény-rajongói körök már hetek óta készülnek a filmszínházakba. Csak kapkodtuk a fejünket: Blueberry, Sin City, Batman; és most itt egy újabb comics-legenda moziváltozata! A Fantastic Four a Marvel kiadó leghosszabb ideig futó képregény-sorozata, amely „a világ legnagyszerűbb képregénye” nevet érdemelte ki, csak így, szerényen. Persze kinek, mi a legnagyszerűbb…

Nos, az utóbbi években számos képregény filmváltozata megelőzte e népszerű széria adaptációját – többek között az X-Men és a Pókember -, s ennek egyik oka az volt, hogy a négy különleges főhős élethű képi megjelenítése különleges speciális effekteket igényelt, melyek csak mostanra álltak készen. Jó munkához idő kell tehát. Ezek az effektek annyira újak, hogy az elkészítésükhöz használt technológia még egy évvel ezelőtt sem létezett. A bravúros technikai megoldások ellenére is a humora és az érzelmi megközelítése miatt különleges ez a történet. A nagy négyes igazi közösség, a zord külsők mögött ott vannak az érző szívek…

Amerikai-német sci-fi kalandfilm, 123 perc, 2005

Rendező: Tim Story

Szereplők: Ioan Gruffudd, Jessica Alba, Chris Evans, Michael Chiklis

Fesztivál

A 2×2 néha hat

Fantastic 6 -Hat ország a Millenárison

Továbbra is a fantasztikus jelző mentén haladunk: ez az első olyan multikulturális kezdeményezés, amely a kelet-európai országok kultúráját szeretné megismertetni a nagyérdeművel, mind a zenei, mind a fotóművészeti, valamint a gasztronómia terén. A fesztivál programjában helyett kap a kelet-európai régió természeti, kulturális és művészeti értékeinek bemutatása is. A résztvevő országok: Szlovákia, Észtország, Csehország, Lengyelország, Horvátország, Magyarország

A Parkban felállított „Óriás képeslapok” segítségével mindenki fotózkodhat akár Tallin, akár Prága vagy bármely partnerország fővárosában. De lesz csocsó és kosárlabda pálya is. És a zenei ínyenceknek: az este különlegességeként öt live act-et, két koncertet és három dj-t hallhatnak – Punjab Kabab House, Khoiba, Keyser & Shuriken, Eddy meets Yannah – majd a résztvevők. Minőségi hallgatnivaló!

Budapest, Millenáris Park, Fogadó, augusztus 19.

Művészetek hegye-völgye: Zemplén

XVI. Zempléni Fesztivál

Kultúrát a természetbe! Nem, nem ironizálni szeretnénk, tényleg nagyszerű, ahogy a zempléni napokon a környékbeli városok, falvak, a művészetek és a vendéglátás találkoznak. A négy központi helyszín továbbra is Sárospatak, Tokaj, Sátoraljaújhely és Szerencs, de számos olyan kis település is várja a vendégeket, mint Taktabáj, Erdőbénye, Tállya vagy Mád. Vannak visszatérő „zemplénezők”. legalább annyira bele lehet szeretni e tájba, mint Kapolcsba és környékébe. A komoly- és jazz-zene mellett színházi produkciók is lesznek az idei Zempléni Fesztiválon. A kulturális programokból a kortárs táncszínházi produkció – ExperiDance – és egy határon túli magyar társulat – a Marosvásárhelyi Állami Filharmónia – előadása sem hiányozhat. A rendezvény több különlegességet is kínál, a skandináv muzsikától a mediterránon keresztül az afrikai népzenéig, de csemegének ígérkezik Izrael vezető kórusának, az Israel Philharmonia Singersnek a koncertje, a világhírű Derek Lee Ragin kontratenor fellépése, valamint a svéd vokális jazz együttes, a Vocal Six előadása is. A fesztivált, immár hagyományosan kirándulókoncertek, barokk és vadász lakomák, kávéuzsonnák és zenés teadélutánok fűszerezik.

Zempléni Fesztivál, augusztus 12 – 19. Karnevál és színház

Elhervadhatatlanul

Debreceni Virágkarnevál

Debrecenről most mindenkinek a Loki jut eszébe, ám hogy a bevezetőben írtuk; a virégkarnevél valódi hungaricum. A város legnagyobb és a turisták számára legnépszerűbb eseménye, a virágkarneváli hét tehát idén sem maradhat el. A hagyományok mellett új elemekkel is bővül a programsorozat; az Állami Népi Együttes tartja a nyitóelőadást, műsoruk az emberi érzelmek, a szerelem és a halál fenséges harcát mutatja be a karnevál forgatagában.

Augusztus 16-án éjszakába nyúlóan különböző debreceni zenekarok szórakoztatják a közönséget. Fellép a Benkó Dixieland Band, a tízéves fennállását ünneplő Cotton Club Singers énekegyüttes, és egy igazi latinos estéről gondoskodik majd a hazai Fiesta és a Gipsy Kings.

Az augusztus 20-ai események a hagyományok jegyében zajlanak: 16 kocsi alkotja a karneváli menetet, amit hazai és külföldi – köztük japán és tibeti – tánccsoportok kísérnek, lesz gerundiumos verseny, virágkötészeti bemutató, este pedig az elmaradhatatlan Kossuth téri felvonulás, tűzijátékkal és utcabállal.

Debrecen, augusztus 15 – 20.

Színház

A magyar rockmusical-tradíció

Sztárcsinálók

Feléledt a Rockszínház, a nyolcvanas évek egyik szenzációszámba menő kezdeményezése. Akkoriban a musical szinte varázsszó volt, csillogó, hangos és izgalmas valami, ma minden sarkon zenés előadásokba botlunk. De íme az eleven hazai rockmusical-tradíció: a Sztárcsinálókat 1981-ben mutatták be, azóta több színházban hatszázhoz közelít a magyarországi előadások száma. A Néró-történet figyelmeztetés – ha nem tudnánk -; hogyan képes a hatalmi téboly elszabadulni és tökéletesen önjáróvá válva mindent elpusztítani. Az első magyar rockoperában Néró birodalmának országaiban dalversenyt hirdet, megkezdődik a politikai sztárcsinálás. A rock-időszak monstruózus stílusa és hangereje viszi hátán – ma is időszerűen – Juvenalis költő vers-sorát: „sok dicsőség és tengernyi szenny, ez a történelem”.

Szabad Tér Színház – Margitszigeti Színpad, augusztus 13. 20:30

Mozgás a Szigeten

Pandora 88

A tánc egy körülbelül másfél négyzetméteres „dobozban” zajlik, amely a táncosok életútjának és tapasztalatának közelségét jelképezi. Ez egy játékra alkalmas tér – az otthon, börtön, menedék, az emlékezet tere, kivetítő vászon, hang- és fényforrás. Egy olyan hely, ahonnan a szereplők élete elindul és véget ér. Wolfgang Hoffmann és Sven Till transz-szerű csendben mozognak a tánc és a színház határmezsgyéjén, intenzív képzeletvilággal és hősi képekkel festik meg a tragédiától a komédiáig az oda- és visszavezető utat. Wolfgang Hoffmann és Sven Till a fabrik Potsdam központi alakjai, 1988 óta dolgoznak együtt; tizenöt év közös munkája után ez az első közös duettjük. Érdemes kizarándokolni értük a Szigetre.

Sziget – Színház és Táncsátor, augusztus 11.

Dobogjatok, parázspatájú mének…!

Rómeó és Júlia

Nem múlt még el a nyár, nem ért még véget a szabadtári zenés-színházi szezon. A Szegedi Szabadtéri Játékok és a Budapesti Operettszínház koprodukcióban mutatja be a Rómeó és Júlia musicalt, Szinetár Dóra és Dolhai Attila főszereplésével.

Shakespeare soha nem az örökkévalóságnak, hanem a közönségnek írt, tán ettől örökkévaló. És hogy a szerelem örök történetéből világslágerekkel teli, modern musical is készült, az már a mi szerencsénk.

Megjelenése óta telt házakkal játsszák a Rómeó és Júliát Párizstól Budapestig, Londontól Moszkváig, és New Yorktól végre Szegedig. Most, ha az eső sem fenyeget, a Dóm téren látható és hallható a mű.

Szeged, augusztus 12-14. , 19-21.

Kiállítás, koncert

Kiállítás

Haza.Szereted?

6. ARC Plakátkiállítás

Van egy ország, ahol álmomban jártam. Magyarország… – így szól a 6. ARC-kiállítás mottója. A kiállításra készült pályázaműveket ismét a Felvonulási téren lehet megtekinteni. A vezérfonal idén Magyarország, mint…micsoda is? Mint vizuális valami. Az ARC-on az emberek egy kicsit újragondolt formában szembesülnek az egész magyar társadalmat, kultúrát érintő aktuális problémákkal. A magyar képkultúrában jelentős változásokat hozott és ez a kortárs kezdeményezés az elmúlt években a vizuális művészetek egyik kiemelkedő részévé nőtte ki magát. Idén először eredeti, szovjet-orosz plakátokat is láthatunk a Felvonulási téren; finom reflexióként minden idők országimázs-vitáira…

Budapest, Felvonulási tér, augusztus 4 -24.

Ennivaló művek

Marcipánmúzeum

Kihagyhatatlan: a Szabó Marcipán Múzeum épületei, figurái, tortái, és installációi közé került többek között Elvis Presley édes figurája is. A nem mindennapi szobor 3 hónapig készült, és jóval meghaladja az átlagos emberi méreteket! (A Király él..?) Hasonló jellegű alkotás egylőre még nincs a tárlaton, de ahogy elnézzük a marcipán-formálók alkotókedvét, még minden(ki) megtörténhet.

Az egyre bővülő kiállításon a legváltozatosabb marcipán szobrokban gyönyörködhet a látogató. Hiszen életre kelnek itt a történelem nagyjai: Árpád fejedelemtől, Károly királyon át, Zita királynőig; 24 marcipán keretbe foglalt és festett portré. Egy egész hortobágyi ménes, gyönyörű esküvői hintó négy lóval, de megcsodálhatjuk a kaktuszvilág legszebb példányait is.

Pécs, Marcipán Múzeum (állandó kiállítás)

Koncert

Esőcsinálók

Japán taiko dob koncert – HidaJimbo

Két dobos elképesztő ritmuskavalkádot képes okozni; a mindössze két zenészből álló formáció zenéje tradicionális japán alapokon nyugszik, amely Egyiptomtól Angliáig kápráztatta már el e műfaj szerelmeseit. A HidaJimbo a világ szinte minden pontján fellépett már. Nevük talán nekünk magyaroknak is ismerősen csenghet, hiszen részt vettek az 1998-as és 2002-es futball világbajnokság záró ceremóniáján is. Ha már mi nem voltunk ott, helyettünk is verték a tamtamot…

Millenáris Fogadó-Földszint, augusztus 17. 20:00

Igazi blues, de tényleg

Big Daddy Wilson & Mississippi Grave Diggers

Annyi produkció neve mellé biggyesztik oda a jezőt: autentikus. Pedig kevés érdemelné meg. A Mississippi-beli sírásók sikere a tagok külön-külön bebarangolt kalandos életútjának köszönhető. Ez az út hozzánk is elvezetett, az utóbbi két évben már kétszer léptek fel nagy sikerrel a győri Rómer Házban.

Különböző nációk bluest játszó bandáiból jöttek össze. A közös zenei gyökerek a blues, gospel és country termékeny talajából táplálkoznak. A zenei témákat és a színpadi hangulatot a 20-as évek adták.

De a legfontosabb talán mégis az, hogy a letisztult zenén kívül a legendás Big Daddy Wilson énekesnek köszönhetően a színpadról „lejön” az igazi blues-lélek. Oh, yeah.

Győr, Őrhegy Fesztivál – Woodstok az almáskertben, augusztus 12. 22:00

Nagyokat látni (és hallani)

Szakcsi trió

Kisebbfajta csoda, hogy egy ilyen ki országban, mint a mienk, ennyi kiváló jazz-muzsikus van. Mindazok számára, akik figyelemmel kísérték a Liszt-díjas Szakcsi Lakatos Béla munkásságát, kitűnhetett, hogy – példaképe, Leonard Bernstein útmutatása szerint – egyaránt otthonosan mozog valamennyi zenei műfajban. A hazai dzsessztörténetben Szakcsinak elévülhetetlen szerepe volt a fúziós dzsessz térnyerésében. Az eddig elkülönülő zenei műfajokból közös nyelvet teremteni – alighanem ebben rejlik Szakcsi elhivatottsága.

Esztergom, Fesztivál Színpad, augusztus 11. 20:00

Jazz Berki Tamás Band, Babos Project Special

Babos Gyula talán a legismertebb magyar dzsesszgitáros, Berki Tamás pedig az egyik legjobb jazz-énekes, míg Szakcsi Lakatos Béla és triója szintén egyedülállót alkotott abban, ahogyan a népzene, a pop és a dzsessz sajátos elegyét játssza.

Pécs, Szabadtéri Színpad, augusztus 12. 20:00

hvg.hu

Comments are closed.