Forrás: MA

„Igazán nevetséges és nem helytálló Teleki Lászlónak politikai indokokat felhozni magyarázkodásként a roma holokausztos rendezvényével kapcsolatban”

2005.08.10 16:35 RomNet

Ezt Vajda László, a Zala Megyei Közgyűlés kisebbségi tanácsnoka mondta a RomNet internetes portálnak.

A romaügyi államtitkár augusztus 4-én, a Rádió C Korán című műsorában elhangzott mondataira reagálva Vajda László közölte: „kikérem magamnak, hogy az államtitkár úr politikai támadásnak veszi a rendezvénnyel kapcsolatban tett észrevételeimet.”

Teleki László a Rádió C-ben azt mondta: „azt gondolom, hogy ez természetes, hogy Vajda Lászlónak nem tetszett az, hogy több száz fős tömeg ott volt, és ezen a megemlékezésen nagyon méltóan emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól, mert egy pozitív rendezvényt nem a Fidesz tudott be magának, hanem az MSZP-hez közel álló Teleki László.”

A kisebbségi tanácsnok a RomNethez szerdán eljuttatott közleményben aláhúzza: „már előző nyilatkozatomban is világosan kifejtettem, hogy kegyeletsértő műsorral zárult a megemlékezés, mivel a tragédia, a szomorúság, az emlékezés napján nem nótacsokorral, dalküldözgetéssel kellene ünnepelni.”

Hozzátette azt is: „ezen kívül nem tartottam helyénvalónak, hogy a felszólalók többsége a múltidézés és emlékezés helyett a mai pártpolitikát helyezte előtérbe, hiszen mindennek megvan a maga helye és ideje.”

A romaügyi államtitkár szerint „etikátlan a zenei társadalommal szemben” az, hogy Bangó Margit emlékkoncertjét búcsúi jelzővel illessék, és az emlékkoncertet leminősítsék.

Vajda László sajtóközleménye

Teleki László államtitkár Úr 2005.08.04.-én a RÁDIÓ C Korán műsorában személyemet érintően a következőket mondta:

„Míg Vajda László valóban ott volt, viszont azt gondolom, hogy Fidesz támogatottként jutott be a megyei Közgyűlésbe és a Fidesz oldalán van, azt gondolom, hogy ez természetes, hogy neki nem tetszett az, hogy több száz fős tömeg ott volt, és ezen a megemlékezésen nagyon méltóan emlékeztek meg a holokauszt áldozatairól, mert egy pozitív rendezvényt nem a Fidesz tudott be magának, hanem az MSZP-hez közel álló Teleki László. Tehát én azt gondolom, hogy ez csak erősíthet ebben a pozícióban, mert a Fideszes képviselőnek természetesen ez nem tetszett, hogy ennyi ember megmozdult erre a rendezvényre.”

Ezúton szeretnék az elhangzottakra reagálni:

Sajnálatosnak tartom, hogy Teleki László Roma ügyekért felelős Államtitkár Úr, nem érti vagy nem akarja érteni, hogy miért is tettem észrevételt a nagykanizsai Holocaust rendezvénnyel kapcsolatban.

Én már előző nyilatkozatomban is világosan kifejtettem, hogy kegyeletsértő műsorral zárult a megemlékezés, mivel a tragédia, a szomorúság, az emlékezés napján nem nótacsokorral, dalküldözgetéssel kellene ünnepelni. Ezen kívül nem tartottam helyénvalónak, hogy a felszólalók többsége a múltidézés és emlékezés helyett a mai pártpolitikát helyezte előtérbe, hiszen mindennek megvan a maga helye és ideje.

Azt hiszem, amikor egyes MSZP-t képviselő felszólalók beszédét pozitívan értékeltem sajtónyilatkozatomban, akkor igazán nevetséges és nem helytálló Teleki Lászlónak politikai indokokat felhozni magyarázkodásként. Mint Kisebbségi Tanácsnok kikérem magamnak, hogy az Államtitkár Úr politikai támadásnak veszi a rendezvénnyel kapcsolatban tett észrevételeimet. Úgy gondolom, hogy a rendezvényen nem mint FIDESZ képviselő vettem részt, hanem mint a Zala Megyei Közgyűlés Kisebbségi Tanácsnoka, képviselve a Zala Megyei Önkormányzatot és a megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzatokat is. Amennyiben a megyei FIDESZ elnöksége és még több megyei Cigány Kisebbségi Önkormányzat – köztük Zalaszentgrót város Cigány Kisebbségi Önkormányzata, melynek én vagyok az elnöke – kapott volna meghívót, akkor még többen részt vehettek volna a megemlékezésen.

Ezért nem értem az Államtitkár Úr észrevételét, hogy milyen több száz fős tömegről beszél, amikor a rendezvényen részt vevők száma meglátásom szerint alig haladta meg a 150 főt.

A nagyobb tömeget a sportrendezvényen résztvevő szlovén romák alkották.

Ezúton tájékoztatom az államtitkár Urat, hogy az általa pozitívan bírált rendezvényt én inkább negatívnak ítéltem, egy ilyen színvonalú rendezvényre nem lehetek irigy, de büszke sem.

Zalaegerszeg, 2005-08-09.

Tisztelettel:

Vajda László sk.

Kisebbségi Tanácsnok

Comments are closed.