Forrás: Magyar Rádió

Az izraeli hadsereg levélben tájékoztatja a kivonulás menetrendjéről és szabályairól az összes gázai telepest. A leveleket a települések vezetői általában nem voltak hajlandók kézbesíteni a lakóknak.

A hadsereg a küldeményben arról értesítette a Gázai-övezet izraeli polgárait, hogy el kell hagyniuk otthonaikat augusztus 14-én éjfélig. 15-től már illegálisan tartózkodnak Gázában. Augusztus 15-én reggel biztonsági erők érkeznek minden gázai otthonhoz a kitelepítési paranccsal. Azok a lakók, akik 16-a éjfélig hajlandók távozni, szükség szerint segítséget kaphatnak a csomagoláshoz a karhatalmi egységektől. Holmijukat a nappaliban fogják felhalmozni, és az izraeli hadsereg mindent utánuk szállít majd.

Azok viszont, akik még ekkor sem hajlandók elköltözni, azokat 17-től kezdődően erőszakkal fognak kitelepíteni, nem kapnak lehetőséget dolgaik összepakolására, és nem kapnak garanciát arra, hogy utólag hozzájuthatnak javaikhoz. Ezen kívül a végsőkig ellenállók kártérítése is sokkal kevesebb lesz, mint az önként távozóké.

Az izraeli hivatalos becslések szerint a mintegy 7500 telepes kétharmada erőszak nélkül távozik majd, ahogy több mint száz család ezt már meg is tette. Viszont vannak települések, amelyek továbbra sem hajlandók tárgyalni a hatóságokkal és a gázaiak szerint mintegy háromezer, a biztonsági erők szerint mintegy 6-800 fiatal radikális jobboldali szivárgott be az övezetbe, hogy segítsék a végsőkig ellenálló lakókat.

Shiri Zsuzsa (Jeruzsálem)

Comments are closed.