Forrás: MNO

A történelmi egyházak után Bozóki András meglátogatta a Hit Gyülekezetét is, melyre a kormány partnerként tekint. Mint ismert, korábban a vallási közösség vezetője az arabokat leterroristázta, s kijelentette: a mostani római katolicizmust Mussolini alapította, s az Adolf Hitlerrel kötött egyezség erősítette meg.

Valamennyi egyházat meglátogattam, amelynek Magyarországon társadalmi befolyása van – nyilatkozta Bozóki András, aki a sort a történelmi egyházakkal (katolikus, református, evangélikus, izraelita) kezdte, és most a nem történelmi egyházaknál teszi tiszteletét. A kulturális miniszter szerint kötelessége párbeszédet folytatni nemcsak a történelmi, hanem az újabb felekezetek vezetőivel is. A Hit Gyülekezete budapesti központjában tett látogatását Bozóki szimbolikus jelentőségűnek nevezte, mivel ő az első kulturális miniszter, aki ellátogatott oda. A tárcavezetőt Németh Sándor vezető lelkész és Hack Péter, a Szent Pál Akadémia igazgatótanácsának tagja, korábbi SZDSZ-es országgyűlési képviselő és ügyvivő fogadta.

Bozóki szerint a Hit Gyülekezete nem szekta

A miniszter elmondása szerint a Hit Gyülekezete 1979 óta létezik Magyarországon, és közölte, hogy kezdetben az előző rendszerrel szemben szerveződött meg, és az 1990-es években látványos növekedésnek indult, és konkurenciát jelentett a hagyományos egyházak számára. Bozóki úgy véli: ez okozhatott feszültséget, illetve az is, hogy a vallási közösség néhány képviselője aktívan részt vett a politikában. A tárcavezető szerint ez az időszak elmúlt, és a viszony konszolidálódott. Ma már senki sem gondolja, hogy ez szekta lenne, saját televíziós műsora, magazinja, hetilapja, könyvkiadója van, illetve az országban számos iskolát és saját főiskolát működtet – nyilatkozta a kultuszminiszter a Hit Gyülekezetéről, mely Bozóki szerint kulturális, oktatási és karitatív tevékenységet is végez. A miniszter hangsúlyozta: a Hit Gyülekezetére és a többi egyházra is partnerként tekint a kormány.

A kulturális miniszter szerint világszerte megfigyelhető az a tendencia, hogy új egyházak szerveződnek, melyek nem a hierarchián keresztül, hanem az új tömegkommunikációs eszközökön keresztül szólítják meg híveiket. Bozóki elmondta: hozzájárul az új egyházak sikeréhez, hogy van egy olyan társadalmi réteg, mely körében nagyobb fogékonyságat találnak.

Ismert, a Hit Gyülekezetéhez kötődő vállalkozások több alkalommal is nagy összegeket nyertek el állami pályázatokon. Az informatikai tárcának az európai uniós információk terjesztésére kiírt pályázatán a vallási közösséghez kötődő Magyar ATV kapott pénzt idén tavasszal, míg tavaly novemberben a munkaügyi minisztériumhoz tartozó Nemzeti Felnőttképzési Intézet (NFI) pályázatán jutott tízmilliós összeghez a csatorna.

Mint arról beszámoltunk: kormánydrukker, valamint a 2006-os parlamenti választásokra és a Hit Gyülekezete társadalmi növekedésére vonatkozó imatémák is szerepelnek azon a listán, amelynek példányait a nagykanizsai könyvtárban találták meg, ám a vallási közösség cáfolta az érintettséget.

Mint ismert, a Hit Gyülekezete vezető lelkésze, Németh Sándor főszerkesztésében megjelenő, Hetek című lapban 2003 októberében iszlámellenes cikk jelent meg. A hetilap Mohamed prófétát közönséges terroristának állította be, az iszlámról pedig kifejtette: veszélye „a mai világban abból fakad, hogy a muzulmán hívők példát kovácsolnak Mohamed cselekedeteiből, és úgy idézik fel bűntetteit, mint olyan példákat, amelyeket kötelező követni, támaszkodva szent könyvükre, a Koránra, ami uszítja őket a gyűlöletre és a más vallások iránti intoleráns magatartásra”. A cikk szerint Mohamed próféta „ravaszsága és praktikus rugalmassága lehetőséget adott arra, hogy a primitív beduin vallás elterjedjen a Föld minden táján”, sikere pedig annak köszönhető, hogy híveit meg tudta győzni „olyan jelenségek kinyilatkoztatás-mivoltáról, amelyek normális körülmények között gúny és irónia tárgyát képeznék”. A cikk Mohamedet terroristaként mutatja be: „A zsidóktól való félelme végkifejletben oda vezetett, hogy kegyetlenül lemészárolta, és véglegesen kiűzte őket az Arab-félszigetről.” Németh Sándor egy kazetta tanúsága szerint korábban kijelentette: „A terrorizmus hozzátartozik az arab vérhez. Egy arab először terrorista, és utána ember. Ez annyira hozzátartozik a lényéhez.”

Németh Sándor: A mostani római katolicizmust Mussolini alapította

A vezetőlelkésznek a római katolikus egyházzal szemben is komoly fenntartásait fogalmazta meg: egy ízben a katolikus egyházat Hitlerhez és Mussolinihez kötötte. Kijelentette: „A mostani római katolicizmust, minden túlzás nélkül ki lehet mondani, Mussolini alapította. Mussolini nélkül nem tudták volna ezt a római katolikus egyházat létrehozni. Ehhez kellett Mussolini. Ez történelmi tény. Másik dolog, hogy ezt a római katolicizmust a Mussolinivel kötött egyezmény után az Adolf Hitlerrel kötött egyezség erősítette meg.”

(Forrás: Magyar Nemzet, Info Rádió, MNO)

Comments are closed.