Forrás: Híradó

Beindult a filmgyártási dömping. Csak az idén már ötször annyit költöttek el a külföldi filmesek nálunk, mint tavaly augusztusig

Beindult a filmgyártási dömping Magyarországon. A tavaly életbe lépett új filmtörvény szerint ugyanis az itt készülő alkotások költségvetésének 20 százalékát visszaigényelhetik.

Prága és Románia így valószínűleg veszít a státuszából, és egyre többen jönnek majd Magyarországra forgatni. Csak az idén már ötször annyit – majdnem 10 milliárd forintot – költöttek el a külföldi filmesek nálunk, mint tavaly augusztusig. Budapesten forgat Steven Spielberg is.

Vámpírok a Ferenciek terén az Underworld című amerikai filmben , vagy esetleg az Alkotmány utca az Evitában. Az Eva Peronról szóló film kisebb hibáinak köszönhetően például örök emlék marad a plakát mögötti csemege-élelmiszer felirat.

Magyarországra eddig is szívesen jöttek forgatni a filmesek, a filmtörvény adókedvezményével azonban mostantól dömping várható.

Ezzel a törvénnyel majdnem 10 százalékkal olcsóbban készülhet el egy mozifilm Magyarországon, mint mondjuk a kedvelt Prágában, és ugyanolyan olcsó lett a filmezés, mint Romániában, viszont nálunk jóval több a szakember.

A fóti telepen ebben az évben már öt külföldi film valósult meg. Érezhetően nő az érdeklődés a filmtörvény hatására. Az egyik fim pedig már teljes egészében Magyarországon készül, amelyhez az Eragon díszletét hazsnálják. A híradó úgy tudja, a napokban a legnagyobb titokban Budapestre érkezett Steven Spielberg is, mert a magyar főváros utcáin forg atják majd az 1972-es müncheni olimpián az izraeli sportolók ellen elkövetett merényletről szóló új filmjének egyes részleteit.

A szakemberek szerint a növekvő igények miatt hamarosan kevés lesz a képzett filmszakmában dolgozó.

Híradó

Comments are closed.