Forrás: Híradó

A bővülő idegenforgalom legnagyobb nyertesei a szállodák – néhány országból másfél-kétszeresére nőtt az idelátogató turisták száma

A végleges adatok szerint tavaly a kereskedelmi szálláshelyeken regisztrált vendégek száma csaknem 5 százalékkal, a vendégéjszakák száma pedig 1,5 százalékkal nőtt 2003-hoz viszonyítva – közölte a Magyar Turizmus Rt.

A Magyar Turizmus Rt. a Központi Statisztikai Hivatal legfrissebb adataira hivatkozva azt közölte, hogy tavaly az előző évinél 11 százalékkal több külföldi vendég érkezett a kereskedelmi szálláshelyekre. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 5 százalékkal nőtt és meghaladta a 10,5 milliót.

A külföldi vendégforgalom növekedése a kereskedelmi szálláshelyek közül elsősorban a szállodákat érintette: a külföldi vendégek száma 15,6 százalékkal, az általuk eltöltött vendégéjszakák száma pedig 10,4 százalékkal nőtt.

Európa országaiból 9 százalékkal több vendégérkezést és 3 százalékkal több eltöltött éjszakát regisztráltak a kereskedelmi szálláshelyek. Az Európai Unió (EU-15) országaiból az előző évinél 11 százalékkal több, 2,1 millió vendég látogatta meg a magyarországi kereskedelmi szálláshelyeket. Az általuk eltöltött vendégéjszakák száma 5 százalékkal emelkedett, meghaladva a 7,4 milliót.

A legjelentősebb mértékben, 54,7 százalékkal Nagy Britanniából, 24,8 százalékkal Franciaországból, 43,5 százalékkal Árországból, 33,8 százalékkal Luxemburgból, 23,9 százalékkal Olaszországból, 95,7 százalékkal Portugáliából, 28,2 százalékkal Spanyolországból, 19 százalékkal Belgiumból és 18,5 százalékkal Svájcból nőtt a vendégforgalom.

Az Európán kívüli földrészekről is bővülő forgalmat jelentettek a kereskedelmi szálláshelyek 2004-ben: Izraelből 25,9 százalékkal, Japánból 35,0, Amerikából 16,3 százalékkal több vendég érkezett az előző évhez képest. Amerikán belül az Egyesült Államokból 15,9 százalékkal, Kanadából pedig 25,7 százalékkal nőtt a vendégforgalom. A Kínából Magyarországra látogatók száma 95 százalékos növekedést mutatott.

A részvénytársaság szerint a belföldi vendégforgalom a végleges adatok alapján ugyancsak kedvezőbb képet mutat, mint az előzetes statisztikák alapján. A kereskedelmi szálláshelyek közül a szállodák minden korábbinál jobb évet zártak a belföldi turizmusban: az elmúlt évben 6,4 százalékkal több belföldi vendéget, és 4,1 százalékkal több belföldi vendégéjszakát regisztráltak.

KSH/MT/MTI/hirado.hu

Comments are closed.