Forrás: Index

Két izraelit, köztük egy gyermeket sebesítettek meg gépkocsijukra tüzet nyitó fegyveresek vasárnap Ciszjordániában – közölte az izraeli mentőszolgálat.

Egy telepesek által használt országúton haladtak Rámalláhtól északra, amikor egy másik autóból gépfegyverekből lövéseket adtak le járművükre. A támadásban súlyos fejlövést kapott egy jeruzsálemi illetőségű, tízéves gyermek, akit katonai helikopteren az egyik jeruzsálemi kórházba szállítottak. A kórház szóvivője úgy nyilatkozott, hogy állapota stabil.

A „telepeseket szállító gépkocsi” elleni rajtaütést az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai szélsőséges palesztin szervezet Maszúd Ajjád rohamcsapata vállalta magára. A névtelen bejelentő szerint a támadással a sefárami gaztettet torolták meg, amelyben egy izraeli telepes „négy palesztint” gyilkolt meg.

A sefárami vérengzést egy szökött izraeli katona követte el, aki ellenezte Izrael kivonulását a Gázai övezetből. Gépfegyverével négy izraeli arabot gyilkolt meg egy autóbuszon az észak-izraeli városban, mielőtt a feldühödött tömeg meglincselte. A tettes nem sokkal a merénylet előtt az egyik legszélsőségesebb ciszjordániai zsidó telepen lakott.

Az al-Aksza Mártírjainak Brigádjai Mahmúd Abbász palesztin vezető Fatah mozgalmához kötődő fegyveres csoport. Maszúd Ajjád, akinek nevét a rohamcsapat felvette, egyike volt a brigádok azon vezetőinek, akik szövetségre léptek a Hezbollah síita libanoni radikális szervezettel. Izraeli helikoptertámadásban vesztette életét a 2000 szeptember végén kitört intifáda (palesztin népfelkelés) kezdetén Gázában.

Comments are closed.