Forrás: Magyar Rádió

A nagy újságkonszern veszi meg a nagy tévékonszernt, és emiatt pro és kontra nyilatkozatháború tört ki Németországban.

A németországi sajtószabadságot látja veszélyben szinte a fél ország, miután kiderült, hogy a híres Springer újságkonszern megveszi az egyik óriási televíziós konglomerátumot, a SAT-1 csoportot. Ilyesfajta írott és elektronikus sajtókoncentrációra nem volt még példa Németországban, Európában egyedül a Berlusconi olasz miniszterelnök nevével fémjelzett üzleti csoportnak sikerült meghatározó szerepet szereznie egy ország, tudniillik Itália médiavilágában.

Itt a Springer konszern négymilliárd eurót kész fizetni a SAT-1-ért és a hozzá tartozó PRO-7 nevű szórakoztató jellegű, és az N-24 néven ismert hírcsatornáért. Ez utóbbi mindössze két évvel ezelőtt került egy egyiptomi származású zsidó üzletember, Haim Saban kezére, mégpedig a bajorországi keresztény jobboldal vezetőjének, Stoiber, helyi miniszterelnöknek a nyílt támogatásával. Sabanék üzleti sikert kovácsoltak az addig a tönk szélén halódó SAT-1-ből és társcsatornáiból, rideg üzleti módszereiket kívülről gyakran érték enyhe antiszemitizmussal fűszerezett támadások. Mindenesetre a Saban csoport politikailag inkább kötődik a németországi keresztény jobboldalhoz, mint a szociáldemokrata szövetségi kormányhoz. A Springer konszern pedig közismerten csak jobboldali lapokat ad ki. Ágy hát a nagy összeolvadás révén Németországban rendkívülivé válhat a konzervatív túlsúly a médiában.

Az újságíró szervezetek tiltakoznak, a szövetségi kormány hallgat, a keresztény pártok nyíltan üdvözlik a nagy fölvásárlási akciót, mondván, új munkahelyek teremtődnek a sajtóban. Itt tartunk most. A kartell hivatal jóváhagyása azonban még szükséges a frigy megkötéséhez. Sokak szerint törvénytelen, hogy magáévá tegyen egy sajtókonszern egy televíziós konszernt.

Zentai Péter (Berlin)

Comments are closed.