Forrás: MNO

Franciaországban élő muszlimok saját gyorsétterem-hálózatot indítottak Beurger King Muslim néven. A hamburger pogácsákat halal módon készítik el: így hívják a zsidó kóser ételekhez hasonlóan a mohamedán vallás előírásai szerint leölt állatok húsából készült élelmiszereket.

Az amerikai Burger Kinghez hasonló nevű Beurger King elnevezés a francia „beurg” szóból ered, és Franciaországban született másod- vagy harmad generációs arab személyt jelent. A szónak nincsen sem gúnyos, sem pejoratív jelentése és e találó szójáték segítségével mindenki számára érthetővé válik az étteremben kapható ételek elkészítési módja és a vendégkör összetétele.

A világszerte jól ismert hálózatokhoz hasonlóan a mohamedán falatozóban is kapható darált marha- vagy csirkehúsból készült hamburger, sült burgonya, fagylalt és reggeli menü, és az árak pontosan megegyeznek a McDonalds vagy a Burger King boltjaiban kapható ételek áraival.

A női konyha és a kiszolgáló személyzet sűrű fátyolba burkolva végzi a munkáját, és az idejáró arab és észak-afrikai közönség meg van elégedve a az ételek minőségével és az asztalok körül található tisztasággal.

Mohammed Talbi Párizs egyik elővárosából 88 kilométert autózott a Clichy-sous-Boisban található új étteremig, hogy családjával együtt itt fogyaszthassa el vacsoráját. „Könnyek lepték el a szememet a boldogságtól, mikor körülnéztem ebben az étteremben” – nyilatkozta Talbi a hírügynökségi tudósítónak. A 24 éves fiatalember és az arab éttermekben árult Mecca Colát sűrű fátyolon keresztül szopogató felesége nem vette le szemét a játéksarokban ugrándozó két kisfiáról.

Az egyik asztalnál négy, szintén talpig érő fátyolba öltözött, valószínűleg fiatal lány beszélgetett. „Minden nagyon szép és mi is meg vagyunk elégedve (….) de azért néhány kisebb dologgal még jobban ki kellene hangsúlyozni itt a mohamedán jelleget (….) a televízióval nincsen problémánk, de a zenét például nem lenne szabad hallgatni ebben az étteremben” – mondta társai egyetértő bólogatása közepette a párizsi egyetemre járó Cherifa Halimi.

Jelenleg Franciaországban 5-7 millió, (a hivatalos adatok szerint 5 millió, a valóságban az illegális úton bevándoroltakkal együtt több mint 7 millió, az ország lakosságának kb. 10-11 százaléka) a II. világháború után Közel-Keletről és a volt francia gyarmatokról bevándorolt mohamedán vallású kisebbség él.

Forrás: Agence France-Presse, Johannesburg Sunday Times, The Washington Post, Associated Press, BBC World News

Comments are closed.