Forrás: Origo

Kínos huzavona alakult ki Izraelben pénteken annak a fiatal zsidó szélsőségesnek a temetése körül, aki előző nap gépfegyverével lekaszabolta egy távolsági busz izraeli arab utasait, miután hatóságok sora utasította el, hogy engedélyezze a merénylő végső nyugalomra helyezését.

Saul Mofaz védelmi miniszter elutasította, hogy a hadsereg temesse el 19 éves Eden Nátán Zadát, aki néhány hónapja engedély nélkül, fegyveresen távozott katonai szolgálatának helyéről, de elhárította magától a felelősséget szülővárosának és annak a szélsőséges településnek a polgármestere is, ahol a fiatalember az elmúlt hónapokban meghúzta magát.

Zadát meglincselték a felháborodott szemtanúk, miután az arabok lakta észak-izraeli Sefáram városánál felszállt a Haifába tartó távolsági buszra és fegyverének tárát kiürítette a busz arab utasaira.

A védelmi minisztérium közleménye szerint Mofaz méltatlannak nevezte a 19 éves fiút „arra, hogy háborúban elesettek mellé temessék el”. Meir Nican, a Tel-Aviv közeli szülőváros, Rison Lecijón polgármestere szintén úgy nyilatkozott: nem engedi meg, hogy a helyi sírkertben temessék el Zadát. Annak az észak-ciszjordániai Tapuah településnek a hatóságai, ahol Zada az elmúlt hónapokat töltötte, szintén igyekeztek elhatárolódni az egész ügytől, azt állítva, hogy a szélsőséges zsidó fiatalember nem élt ott. Zada holtteste mindeközben egy tel-avivi halottasházban fekszik.

Az izraeli média beszámolói szerint lehetséges megoldásnak tűnik, hogy a merénylőt a ciszjordániai Hebronhoz közeli Kirjat Arba településen földeljék el, a helyiek javaslata alapján. Itt temették el Baruh Goldsteint is, azt a zsidó szélsőségest, aki 1994-ben 29 muzulmán imádkozót mészárolt le a hebroni pátriárkák sírjánál.

Zada merényletének izraeli arab áldozatait péntek délután az észak-izraeli Sefáram városában temették el szigorú biztonsági intézkedések közepette. A temetésén közel húszezer fős tömeg vett részt, demonstrációvá alakítva a gyászszertartást. A fekete és palesztin zászlókat lengető tömeg nemzeti egység létrehozására szólított fel, s követelte a rasszista cselekedetek megbüntetését, de rendbontás nem történt.

(MTI)

Comments are closed.