Forrás: Hírtv

Tízezer palesztin ünnepelte meg a zsidó telepek közelgő kiürítését, miközben az izraeli hadsereg meghiúsította, hogy zsidó tüntetők jussanak be a gázai övezetben lévő telepekre. Az izraeli miniszterelnök által kidolgozott „szétválasztási terv” végrehajtása várhatóan augusztus 17-én kezdődik.

Ma Gáza, holnap Jeruzsálem – skandálták az örömünnep résztvevői. A palesztinok már most megkezdték a zsidó telepek kiürítésének megünneplését.

Ahmed Korei, Palesztin miniszterelnök: „Az egész világ minket figyel – mondta a tömegnek Ahmed Korei, aki hangoztatta, hogy a megszállók 38 év után távoznak a Gázai övezetből.”

A transzparenseken Jasszer Arafat és a jeruzsálemi al-Aksza mecset képe tűnt fel, de egyes résztvevők nem csak zászlókkal és táblákkal érkeztek.

Ahmed Korei arra szólította fel a fegyvereseket, hogy ne támadják meg a távozó telepeseket, mert a világnak civilizált viselkedést ígértek.

Tömeges megmozdulást szerveztek a másik oldalon is, de ezt korántsem az öröm jellemezte. A több ezer zsidó tünető a Gus-Katif telepre akart bejutni, hogy csatlakozzon a kiürítést ellenző telepesekhez, ezt azonban az izraeli hadsereg megakadályozta. Az izraeli építési minisztérium közben két pályázatott tett közzé 72 lakóegység felépítésére a Nyugati partvidéken, Jeruzsálemtől délre.

jariv Oppenheimer, A Békét Most Csoport vezetője: „Izrael továbbra is semmibe veszi az útitervben vállalt köteleztettségeit – mondja ez a zsidó békeaktivista, aki szerint Izrael kivonul ugyan a Gázai övezetből, de mind mélyebben hatol be Cisszjordániába.”

Comments are closed.