Forrás: MNO

Nem is olyan régen létezett még egy álom, amely egyesítette a palesztinokat. Mára csak az apátia maradt, Palesztina pedig néhány kis „szigetre” zsugorodott össze. Saron az izraeliek tudomására adta, hogy a palesztinok terroristák. A társadalom most valóban közeledik ahhoz a képhez, amit az izraeli szélsőjobb évek óta róluk megrajzolt – cikkezik a die tageszeitung.

die tageszeitung (taz.de)

Az ultrabaloldali napilap az iráni származású Navid Kermani Palesztina nyomában című írásában elszomorító úti élményeiről számol be. Palesztinába repülök! – emailezte a szerző egyik barátjának az út kezdete előtt. Az meg hol van? – kérdezett vissza a barát, félig gunyorosan, félig szánakozva. Kermani öt napig keresztül-kasul bejárta a megszállt területeket, s valóban nem találta meg Palesztinát. Három esztendővel ezelőtt a béketárgyalások kudarcát és a második intifáda kirobbanását követően legalább egy álom létezett, mely a palesztinokat egyesítette. Dühösek voltak és sokan közülük igazolhatónak találták az erőszakot, még a civilek ellenieket is, de mindannyiuk szeme előtt egy cél lebegett: a saját állam. S tudták azt, hogy ez az állam az 1967-es határok közé lesz szorítva, senki sem beszélt Haifáról, Jaffáról, és Akkóról, csak Nabluszról, Jerikóról, és Kelet-Jeruzsálemről. Akkor ugyan tapintható volt az elkeseredettség – de éppen úgy a szenvedély, a fájdalom is, most azonban csak apátiát látott a szerző. Azokról a reményteli hírekről, melyeket a nyugati média tavasszal terjesztett kiderült, hogy szappanbuborékok – melyeket ismeretlenek ismeretlen céllal terjesztettek.

Nem volt még olyan régen, amikor a palesztinok a legnyitottabb és legdemokratikusabb arab társadalomnak számítottak, ahol a legmagasabb volt a vezető pozíciókban lévő nők aránya. Most olyan vallási dogmatizmus van terjedőben, ami még Iránban is ismeretlen. A szekuláris Palesztina két-három „szigetre” zsugorodott össze, Ramallahra, Betlehem, Kelet-Jeruzsálemre. Már Nabluszban és Hebronban is a Hamasz uralja az utcaképet.

Az kormány már hosszú ideje panaszkodik, hogy palesztin oldalon nincs olyan partnere, akivel a békére készülhetne. Nemsokára tényleg elérik, hogy igazuk lesz. Valószínű, hogy a Jordán nyugati partjának is olyan lepusztulttá kell válnia, mint a Gáza-övezetnek, mielőtt a viszonyokat egy úgynevezett békeszerződéssel az izraeli jobboldal érdekének megfelelően bebetonoznák. Annak, hogy a végül megmaradó palesztin protektorátusokat államnak nevezik, már úgy sincs jelentősége. A lényeg, hogy be lesznek betonozva. Saron az izraeliek tudomására adta, hogy a palesztinok terroristák, akiket be kell zárni, mint az állatokat. Ő a palesztinokat kollektíven úgy kezelte, mint a terroristákat. A társadalom most valóban közeledik ahhoz a képhez, amit az izraeli szélsőjobb évek óta róluk rajzolt.

Az izraeliek korábban úgy viselkedtek, mint a régi vágású gyarmatosítók, akik civilizálni kívánták a bennszülött vadakat. Amióta a palesztinok átvették a Jordán nyugati partján fekvő városokat, azóta szinte semmi sem működik. Természetesen ez elsődlegesen a megszállás következménye. Hogyan tudna működni egy állam, melynek a képviselői – nem is szólva az egyszerű polgárokról – nem mozoghatnak szabadon a városaik között? De a megszállás elfedi, hogy az autonómiahatóságtól aligha lehet elvárni, hogy az életet csak megközelítően olyan jól megszervezzék, mint azt az izraeli hatóságok teszik saját polgáraiknak, beleértve az arabokat is.

Miért nem bánnak úgy a palesztinokkal, mint az emberekkel? -kérdezi Kermani. „Ezt annyira általánosan írom, pedig csak az elmúlt öt nap alatt tucatnyi példát említhetnék, miként alázzák meg a palesztinokat, miként sértik meg méltóságukat, amikor bűnözőkként kezelik őket, ketrecekbe zárva, töltött géppisztolyok mellett kell elsétálniuk. Ezek a mindennapok tapasztalatai a majd minden palesztin életében.”

Comments are closed.