Forrás: Híradó

A Hizb-ut-Tahrír röpiratokat terjesztett Dániában

A dán kormány elleni fenyegetőzései miatt vádat emeltek – az Iszlám Felszabadítás Pártja , a Hizb-ut-Tahrír dániai szóvivője ellen.

Fadi Abdul-Latíf vád alá helyezését annak a röpiratnak az izgató tartalmával indokolták, amelyet tavaly novemberben terjesztettek Koppenhágában. Emiatt kihallgatták, és csütörtök este már meg is történt a vádemelés arra való hivatkozással, hogy ő képviseli ezt a mozgalmat, amelyet éppen most készülnek betiltani Nagy-Britanniában, s ezért felelős a röplap tartalmáért – közölte a dán rendőrség.

A Koppenhágától délnyugatra fekvő Valby mecsetjében 2004. november 8-án osztogatott irományban a szerzők arra bujtogatták az ifjú muzulmánokat, hogy siessenek az iraki Fallúdzsában, a lázadás fő fészkében küzdő testvéreik segítségére. A vád főleg a szövegnek azt a részét veszi alapul, amelyben arra biztatják a fiatalokat, hogy irtsák ki a hatóságokat, ha a harcosok elutazása elé akadályokat gördítenének. Ez a fenyegetés – mint Magus Adresen a koppenhágai bűnügyi rendőrség helyettes vezetője elmondta – az ügyész szerint a dán kormány ellen irányult, amely elkötelezte az országot az Iraki elleni háborúra. Dánia mintegy 500 katonát állomásoztat Dél-Irakban.

Abdul-Latíf 2002 októberében megszegte a fajgyűlölet szítása elleni dán törvényeket is azzal, hogy a zsidók legyilkolását sürgető röpcédulákat terjesztett. Akkor hatvannapi feltételes szabadságvesztésre ítélték. Az ítéletet fellebbezés után 2003-ban helybenhagyták.

Hans-Joergen Bonnichsen a dán hírszerző szolgálat egyik rangidős szakértője közölte, hogy megfigyelés alatt tartják a Hizb-ut Tahrír mintegy száz tagot számláló dániai részlegét, mert szóhasználata a „tűrhetőség határán van”. A betiltására irányuló eddigi kísérletek azonban mind kudarcot vallottak. Dániában legutoljára 1941-ben tiltottak be valamilyen szervezetet: a nácik ellenőrizte kormány kommunista csoportokra csapott le.

hirado.hu/MTI

Comments are closed.