Forrás: Hírtv

Feloszlatták a parlamentet Mauritániában az elnök hatalmát megdöntő katonák. A puccs hírére az Afrikai Unió felfüggesztette Mauritánia tagságát. Az eddigi elnök Nigerbe menekült.

Mauritánia bukott elnöke Mauja Taja menekültként érkezett Nigerbe. Országában szerdán katonai és vallási vezetőkből álló csoport került hatalomra egy puccs után.

Taja visszatérésére nincs esély. A hatalmát megdöntő puccsisták pénteken feloszlatták a parlamentet és az alkotmányt olyan cikkellyel egészítették ki, amely lehetővé teszi, hogy Mauritániát 2 évig egy katonai tanács vezesse. A puccs elkövetőit az dühítette fel, hogy Taja politikai kisebbségbe szorította az iszlám vezetőket a túlnyomórészt muzulmán országban. Sőt, még Izraellel és az Egyesült Államokkal is diplomáciai és gazdasági együttműködésbe kezdett.

Az iszlám politikai térnyerése miatt a legtöbb külföldi szervezet elítéli a puccsot, ezért Afrikai Unió felfüggesztette Mauritánia tagságát. A hatalomátvétel még szerdán történt, amikor az elnök Fahd szaudi király temetésén volt. Taja maga is katonai puccsal került hatalomra 1984-ben.

Comments are closed.