Forrás: MNO

Az új iráni elnök személyével, illetve barátja és főtanácsadója, Jazari ajatollah szerepével foglalkoznak a nem arab nyelvterületeken megjelenő arab lapok. A vallási vezető állítólag öngyilkos merényletre szólítja fel a fiatalokat, akiket táborokban képeznek ki.

A nemzetközi terrorizmus anyagi és erkölcsi támogatásának időről időre megújuló vádját az iráni vezetők több évtizeden át felháborodottan utasították vissza. A „sikeres” New York-i, madridi és londoni terrorista merényleteken felbátorodott szélsőséges muszlim vallási vezetők azonban ma már nyíltan kiléptek a politikai színpadra, és az iráni sajtóban közzétett felhívásokban toboroznak fiatalokat az öngyilkos merénylők hadseregébe – tudósít a Reuters egyes, a nem arab nyelvterületeken megjelenő arab nyelvű lapok írásai alapján.

Az egyik, Londonban megjelenő arab nyelvű újság szerint az öngyilkos merénylők osztagába történő jelentkezésre Mahmúd Jazari ajatollah szólította fel a fiatal iráni nőket (!) és férfiakat. Jazari ajatollahot a külföldön működő iráni emigráns szervezetek az új iráni államfő régi barátjának, és vallási ügyekben főtanácsadójának tartják. „A hitünk védelmében elkövetett öngyilkos akciók a bátorság tetőfokának számítanak. Én Kamani parancsnok nevében is arra hívlak fel titeket, hogy az ország minden körzetében felállított irodákban regisztráljátok magatokat az iszlám vallás megvédéséért folytatott harcra. (…) Az (iráni) Iszlám Köztársaságnak szent szövetségébe azokat a fiatalokat várjuk, akik az iszlám vallás védelmében önként vállalják a halált (…). Akik személyesen nem tudnak elmenni a toborzó helyekre, azok levélben is jelentkezhetnek a teheráni (…) postafiók számon, és kérjük, hogy levelükhöz csatoljanak két fényképet és a születési anyakönyvi kivonatuk másolatát. (…) Kérlek titeket, hogy minél nagyobb számban jelentkezzetek az öngyilkos osztagba” – olvasható az ajatollah felhívásban.

A terroristákat felkészítő osztag katonai parancsnoka a felhívásban is említett Kamani; a halálcsapat szervezéséért és a lakosság körében folytatott agitációért Elias Nedran, a már elhunyt Ruhollah Komeini ajatollah forradalmi gárdájának volt magasrangú tisztje felelős. Hat hónappal ezelőtt Nedran már felállította Zajtun nevű, a közel-keleti országokból jelentkező fiatalokat öngyilkos merényletekre felkészítő szervezetét, ami most már beleolvadt a vallási vezetők által támogatott, és az egész országot átfogó öngyilkos-jelölteket toborzó szervezetbe.

Fekete szemű szüzeket ígérnek

Muhammad Riza Siarir, a húszas éveit éppen csak hogy elért iráni fiatalember is jelentkezett Kamani parancsnok kiképző táborába, de a felkészítés során meggondolta magát, és egy hétvégi családlátogatás után nem tért vissza a társai közé. Nyilvános interjút nem mert adni, de telefonon elmesélte a londoni arab újság tudósítójának az élményeit. „A kiképzés alatt egy alkalommal nyolcvan társammal együtt fogadott minket a nagytekintélyű Misbah Jizdai ajatollah. (…) A talákozás során azt ígérte nekünk, hogy azokat a harcosokat, akik a kiképzés utáni akciókban mártírhalált szenvednek, a mennyország kapujában egy víz helyett színarannyal töltött folyó partján gyönyörű, fekete szemű szűz lányok sokasága várja, hogy bőségesen megjutalmazza őket bátor tettükért.”

A kiugrott terrorista-jelölt elmondta, hogy az általa látogatott kiképzőtáborban az iráni forradalmi gárda és a Jeruzsálemi osztag nevű, öngyilkosokat kiképző speciális egység tisztjei tartottak lélekerősítő előadásokat és végeztettek velük fizikai erőnlétet fokozó katonai gyakorlatokat. Arab és angol nyelvű oktatást kaptak, ahol elsajátították a különböző összetételű robbanóanyagok beszerzésének, bombává való átalakításának és biztonságos tárolásának módszereit is.

Az elbizonytalanodott fiatalembert végül nem győzték meg Jizdai ajatollah ígéretei, és további tanácsért Muntrazi ajatollahhoz fordult. Az öngyilkos akciókat beszédeiben bátran elítélő Muntrazi tanácsára Siarir a családja anyagi támogatásával és hivatásos embercsempészek segítségével Törökországba menekült, és jelenleg az egyik török nagyvárosban álnéven él.

Az Ahmadinezsád-akták

A Reuters szerint Mahmúd Ahmadinezsádnak, a tegnap beiktatott 49 éves új iráni elnöknek nagyon vastag dossziéja van a CIA és a Moszad (az amerikai és az izraeli titkosszolgálat) páncélszekrényeiben. Azzal gyanúsítják a még az iráni belpolitikai életben is feltűnően konzervatív nézeteket valló volt teheráni főpolgármestert, hogy irányító szerepet játszott az iráni főváros amerikai nagykövetségének 1979. november 4-i elfoglalásában és a foglyul ejtett 66 amerikai állampolgár 444 napon át – kisebb-nagyobb megszakításokkal – vallatásában. A közelmúltban több volt amerikai túsz is felismerte az államfőnek megválasztott Ahmadinezsád személyében azt, a kihallgatásokon háttérben meghúzódó, kisszéken ülő és sűrűn jegyzetelő titokzatos fiatalembert, akivel a mindig kiabáló forradalmárok csak halkan és nagy tisztelettel beszéltek.

Az Iráni Iszlám Köztársaság új elnökének lezáratlan aktája van Bécsben is, ahol a BVT ügynökök (Bundesamt für Verfassungsschutz und Terrorismusbekämpfung – az osztrák titkosszolgálat terrorizmus elleni egysége) és a rendőrség gyanúja szerint Ahmadinezsád vezette (ha nem is volt jelen a gyilkosságok helyszínén) azt terrorista csoportot, amelynek tagjai az akkori iráni kormány megbízottjaival folytatott tárgyalások közepén Abdoul Rahman Ghassemlou-t, az iráni kurd ellenzék vezetőjét két társával együtt 1989. július 13-án a szállodai szobájukban közvetlen közelről agyonlőtték. Egyértelmű bizonyítékok hiányában Ahmadinezsád és hivatala tagadja a vádakat, azokat nevetségesnek és a „hitetlen nyugati imperialisták koholmányának” nevezte.

(Forrás: Reuters, Asharq Al Awsat, Ynet News)

Comments are closed.