Forrás: HVG

Három embert agyonlőtt egy katonaruhát viselő zsidó telepes csütörtökön egy izraeli autóbuszon, miután vitába keveredett az utasokkal a küszöbön álló Gázai övezeti kivonulásról. A támadót meglincselte a gyilkosság miatt magából kikelt tömeg – jelentette az egyik közszolgálati televízió.

Az izraeli média beszámolói szerint a jelek arra utalnak, hogy egy zsidó szélsőséges izraeli arabok elleni támadásáról van szó. A rendőrség szintén zsidó terrornak nevezte az esetet. A lövöldözésének öt sebesültje is volt. Az Israel TV úgy tudja, hogy a katonaruhát viselő szakállas fegyveres – aki az arabok lakta észak-izraeli Sefáram városánál szállt fel a Haifába tartó távolsági buszra és kisvártatva tüzet nyitott – a Jordán folyó nyugati partvidékének egyik legszélsőségesebb zsidó telepéről való volt. A telepet az 1990-ben new Yorkban megölt Kahane rabbi követői irányítják, azt vallva, hogy az arabokat ki kell toloncolni Izraelből és Ciszjordániából.

Az izraeli parlament arab képviselői úgy vélekedtek, hogy izraeli szélsőségesek által elkövetett terrorcselekmény történt. Egyikük, Mohammed Barakeh a Channel 10 televíziónak kijelentette, hogy „az áldozatok mindegyike arab, s „a város ma gyászba borult”. Hozzátette, hogy voltak figyelmezető jelek, amelyek egy ilyen támadás veszélyére utaltak. A mentőszolgálat azt közölte, hogy a fegyverest a helyszínen meglincselte a merénylet miatt magából kikelt tömeg.

MTI

Comments are closed.