Forrás: Index

Index

Sikeres vagy sikertelen katonai puccs történhetett a nyugat-afrikai Mauritániában, ahol elnöki egységek szerdán elfoglalták a közmédiumokat, az elnök pedig Nigerbe repült.

Valami történt Mauritániában szerdán. Vagy egy puccsal elűzték a nyugat-afrikai ország elnökét, Mauja Uld Szid Ahmed Taját, vagy ő akadályozott meg egy puccsot, írja a BBC.

Mindenesetre szerdán elnöki alakulatok elfoglalták az állami tévét és rádiót, blokádot hirdettek az elnöki negyedben, Uld Taja elnök pedig Nigerbe repült. A kormány még nem adott tájékoztatást.

Nyugalom van

A főváros, Nouakchott központjában, az elnöki negyedben helyszíni tudósítások szerint elszórtan lövöldözéseket lehetett hallani, az utcákon pedig katonai járművek cirkálnak. A katonaság egyik épületét körbevették, és állítólag magas rangú tiszteket tartóztattak le. A város egyébként nyugodt.

Uld Taja elnök a szaúdi uralkodó temetése miatt hagyta el az iszlám köztársaságot, de visszafordult és Nigerbe ment. Az elnök 1984-ben maga is puccsal foglalta el az elnöki széket, azóta viszont háromszor is nyert választásokat.

Nagy a puccsveszély

A kormány korábbi beszámolói szerint az elnök beiktatása óta már több puccsot is megakadályoztak, legutóbb 2003-ban. Az év elején kétszáz állítólagos lázadó, köztük az exelnök Mohamed Khouna Ould Haidallah ellen indult eljárás.

Számos oka lehet egy katonai puccsnak Mauritániában. Bár Uld Taja egy iszlám köztársaság feje, a szélsőséges muszlim szervezetek között van a legtöbb ellensége. Felróják neki, hogy támogatja az amerikai terrorellenes harcot, ezért vallási szervezeteket tiltat be, miközben elismeri Izraelt, és viszonylag jó kapcsolatokat ápol a zsidó állammal.

Mauritániát világosabb bőrű arabok, mórok, nyugat-afrikai feketék és elhurcolt rabszolgák leszármazottai alkotják, az etnikai konfliktusok mindennaposak. A lakosság hárommilliós, az ország nagy részét sivatag fedi.

Comments are closed.