Forrás: MNO

Az ukrán gázfogyasztás közel fele érkezik Türkmenisztánból. Ukrajnába, illetve a kelet-európai országon keresztül nyugatra a gázt a RosUkrEnergo konzorcium juttatja el, amelyben az orosz Gazprombank és az osztrák Raiffeisen Investment Rt. vesz részt. A RosUkrEnergo Szemjon Mogiljevics (Szeva bácsi) közvetett ellenőrzése alatt áll, akit zsarolás, csalás és pénzmosás miatt köröz az FBI.

A Der Standard (derstandard.at) baloldali osztrák napilapban Eduard Steiner Ukrajna: Raiffeisen részesedés a titkosszolgálat célkeresztjében című Moszkvából keltezett tudósításában foglalkozik az Ukrajna egyik legnagyobb gazdasági bűncselekményének tartott üggyel.

Az ukrán gázfogyasztás majd fele érkezik Türkmenisztánból. Ukrajnába, illetve a kelet-európai országon keresztül tovább nyugatra a gázt a RosUkrEnergo konzorcium juttatja el, amelyben az orosz Gazprombank és az osztrák Raiffeisen Investment Rt. (RIAG) fele-fele alapon vesz részt. Hosszabb ideje él a gyanú, hogy a tranzittársaság kétes struktúrákkal került kapcsolatba.

A legvilágosabban július elején Julia Timosenko miniszterelnök fogalmazott, aki a konzorciumot a „legnagyobb bűnözői kinövésnek nevezte, melyet a régi államhatalom hozott létre a nemzeti olajtársaság, a Naftogaz testén”.

Most az ukrán titkosszolgálat (SBU) vezetője, Olexandr Turcsinov a Financial Times-ban elismerte, hogy a RosUkrEnergo Szemjon Mogiljevics, egy 59 esztendős ukrán születésű személy közvetett ellenőrzése alatt áll. Mogiljevics zsarolás, csalás és pénzmosás miatt előkelő helyet foglal el az FBI körözési listáján, s számos ország bűnüldözői számára a nemzetközi szervezett bűnözés egyik legfontosabb figurája. Miután kétszer elítélték Oroszországban, 1990-ben Izraelbe, majd később Magyarországra emigrált.

A tekintélyes hírszerzési folyóirat a Jane”s Intelligence Digest szerint biztosra vehető, hogy Mogiljevics kapcsolatban áll a Gazprommal, konkrétan a türkmenisztáni gázszállítással. Turcsinov szerint Mogiljevics neve ugyan nem merül fel a dokumentumokban, de számos jele van az összefonódásnak. Most azt vizsgálják, vajon a RosUkrEnergo menedzsereit is Mogiljevics ellenőrzi-e? Mogiljevics ügyvédje, Zeev Gordon a Deutsche Welle rádiónak kijelentette, hogy ügyfelének „semmiféle pénzügyi érdekeltségei nincsenek az adott struktúrában.”

Már hosszabb ideje szálka az új ukrán vezetés szemében, hogy az orosz gázmonopólium, a Gazprom nem osztja meg a szállítási díjakat Ukrajnával, ehelyett átláthatatlan struktúrájú megmagyarázhatatlan partneri modelleket tart fenn. 2003-ig a Gazprom a földgázt az Itera nevű társaságon keresztül szállította; ezt követte a kétes, Magyarországon bejegyzett Eural Trans Gaz (ETG) nevű cég, mely szoros kapcsolatban állt a régi ukrán vezetéssel. Az ETG ellen is nyomoz az SBU. 2005. január 1-jével a Gazprom megvált az ETG-től és létrehozta új, 2028-ig szóló együttműködését a már említett, Svájcban bejegyzett RosUkrEnergo-val.

Nem csitulnak el az osztrák részvétellel kapcsolatos találgatások sem. Mindmáig megválaszolatlan maradt a kérdés, kinek az érdekét képviseli a Raiffeisen Investment: egy nem hivatalos változat a Gazpromot említi haszonélvezőként, egy másik a volt ukrán vezetést. Wolfgang Putschek, a RIAG elnökségének igazgatója, annyit közölt kedden a lappal, hogy a vádak minden alapot nélkülöznek és őket egyetlen hivatal, vagy államügyészség sem kereste meg az ügy kapcsán. Azaz az egész ügy az SBU vádjaira épül. Minden Mogiljevics részvételére történő utalást a Gazprom és a Raiffeisen Investment is visszautasított.

Comments are closed.